Бакай, не втікай

28.11.2008

Відомому багатієві Ігорю Бакаю, який утік з України разом із сім’єю в розпал Помаранчевої революції і нині мешкає у Москві із «двоголовим» паспортом РФ, знову непереливки. Екс–керівником Державного управління справами мають знову зацікавитися правоохоронці України. Верховний Суд своєю ухвалою направив на повторний розгляд до Печерського районного суду столиці кримінальну справу стосовно Ігоря Бакая, порушену в 2006 році. Як повідомляє прес–служба ВСУ, колегія судової палати з кримінальних справ ВСУ також ухвалила рішення, що повторний розгляд справи має проводити інший склад колегії суддів Печерського райсуду. Адже закриття кримінальних справ проти Бакая попереднім складом колегії служителів печерської Феміди визнано незаконним. Шкода тільки, що це рішення, прийняте ВСУ ще в жовтні, оприлюднили лише зараз.

Що це означає? Означає, що вже місяць, як пан Бакай мав би відмовитися від закордонних мандрівок. Адже Верховний Суд відновив статус–кво і анулював рішення першої та другої інстанцій — Печерського районного та Апеляційного судів столиці, які закрили «кримінал» проти Бакая і припинили його розшук. Отже, тепер багатій знову має потрапити до бази даних Інтерполу із червоною карткою. Такі ж санкції, згідно з винесеною в 2005 році постановою прокуратури, поновлюються щодо майна дружини та його тестя. Крім того, автоматично поновлюється арешт майна Бакая, рахунків у банках, цінних паперів.

Зрозуміло, що керівництво РФ не видасть свого нинішнього громадянина, який непогано прислужився Кремлю, але Бакай знову став невиїзним. І хоча в національному бюро Інтерполу в Україні і повідомляють, що ще не оголошували Бакая повторно у розшук (мовляв, матеріали з ВСУ до нас не надходили), зрозуміло, що це лише справа часу.

Нагадаємо, що в Україні проти екс–чиновника Бакая, котрий збагатився в тому числі й завдяки наближеності до Президента Кучми, було порушено низку кримінальних справ. Його звинувачували в перевищенні й зловживанні службовими повноваженнями, незаконному відчуженні державного майна — столичних готелів «Дніпро», «Україна», нерухомого майна Національного комплексу «Експоцентр України». Також Бакая звинувачували в зловживаннях при використанні авіаційної техніки держпідприємства «Україна» та низці інших злочинів. Збитки державі, завдані Бакаєм на посаді керівника ДУС, за даними МВС, перевищили 350 млн. грн.