Нічого вони так і не зрозуміли...

27.11.2008
Нічого вони так і не зрозуміли...

Олександр Алієв свої емоції спрямував не на боротьбу за м’яч, а на суддю. (Фото Рейтер.)

Можна скільки завгодно говорити про те, що «Динамо» грало не гірше за лондонський «Арсенал», що над ним нависло «прокляття останніх хвилин», що титулованим суперникам допомогли арбітри. Суть від цього не зміниться — кияни знову «профукали» путівку до наступного раунду Ліги чемпіонів. І головний критерій оцінки роботи — результат на табло — знову не на їх користь. Востаннє «синьо–білі» долали груповий етап Суперліги восени 1999 року — ще за часів Лобановського.

 

Риба гниє з голови?

Пошуки причин невдачі затягнулися. Український гранд потроху міняв склад, тренерів, але позитивних змін це не приносило. Можливо, варто замислитися над профпридатністю керівників клубу? Хоча на тлі 50–річчя президента «Динамо» про це говорити якось недоречно. Тим паче, днями Ігоря Суркіса оцінив сам глава держави. Своїм указом Віктор Ющенко нагородив Суркіса–молодшого орденом Ярослава Мудрого V ступеня — «за видатний особистий внесок у розвиток українського футболу, піднесення спортивного авторитету України у світі, багаторічну сумлінну працю і з нагоди 50–річчя з дня народження».

Хоча, звісно, відповідальність за підсумок конкретного матчу, як сказав позавчора на прес–конференції Юрій Сьомін, несуть тренер і футболісти. А вони вівторкового вечора в Лондоні виявилися не на висоті.

На обороні далеко не заїдеш

Заперечень нема, цієї осені динамівці справді добре захищаються — це відзначають наставники всіх наших суперників. Але на такому футболі нині далеко не поїдеш, бо потрібно вміти хоча б інколи вдало атакувати. А в тих моментах, коли варто вражати ворота, Бангура влучає в стійку, а Мілевський — у голкіпера. І тут треба вбачати не «нефарт», а брак індивідуальної майстерності. Одна справа — забивати в чемпіонаті України, й зовсім інша — в Лізі чемпіонів.

Драми останніх хвилин для «Динамо» в англійській столиці вже стали традицією. І якщо 1998 року гол Реброва на славнозвісному стадіоні «Уемблі» врятував гостей від поразки (1:1), то наступні вояжі на Туманний Альбіон радості киянам не приносили.

Що цікаво, в Лондоні з «канонірами» вони билися на трьох різних аренах. У 2003–му Ешлі Коул приніс перемогу «Арсеналу» на «Хайбері» на 88–й хвилині. Цього разу на новому «Емірейтс стедіум» господарі вирвали три очки хвилиною раніше.

Тотальної переваги команди Арсена Венгера над динамівцями позавчора не спостерігалося. Головна причина — в тому, що у червоно–білій формі вийшло на поле забагато лондонських резервістів. Наставник зміг відрядити лише по одному «дядьку» в кожну лінію — іспанського голкіпера Мануела Альмунію, французького захисника Уїльяма Галласа, голландського нападника Робіна ван Персі; а в півзахисті першу скрипку грав 21–річний (!) чемпіон Європи Сеск Фабрегас, призначений капітаном після скандалів за участю Галласа.

Динамівцям бракувало в центрі захисту травмованого Тараса Михалика, якого замінив грузин Малхаз Асатіані. Гусєв і Корреа вже відновилися від ушкоджень, проте на потрібний рівень ще не вийшли. Також у лазареті перебуває Мілош Нінкович.

«Арсенал» майже вдвічі перевершив гостей у контролі м’яча і втричі у кількості зроблених передач. Це характеризує й технічну майстерність як окремих гравців, так і команди в цілому. До того ж до захисних і атакувальних дій у «канонірів» долучалися чи не всі футболісти. Недаремно близькими до взяття воріт Станіслава Богуша були оборонці Сильвестр і Галлас. Крім того, підопічні Венгера вигравали більше єдиноборств, надто ж на початку поєдинку.

Коли по перерві кияни зрозуміли, що програвати боротьбу не можна, щось суттєве попереду стало виходити і в них. За такого перебігу подій логічним результатом мала б стати нічия. Але та риса, яку в спорті називають «професіоналізм», допомогла перемогти «канонірам».

Стара казка з нещасливим кінцем

Олександр Алієв після розіграшу спірного удару дозволив Фабрегасу без перешкод зробити довгий пас у напрямку наших воріт. Захисники Діакате й Бетао, замість того, щоб щільно опікати Нікласа Бендтнера, почали сигналізувати арбітрам про «офсайд». А данець тим часом відразу влучно пробив у ближній кут воріт Богуша.

Неприємності для «біло–синіх» цим голом не обмежилися. Алієв розперезався настільки, що під час виконання штрафного почав відштовхувати... суддю. І це вже маючи першу жовту картку за «довгий язик»! Можливо, в українській першості таке нахабство «зірці» пробачили б, але Алан Хамер терпіти не став і засвітив перед півзахисником «Динамо» червоне світло. «Суддя просто шукав привід, щоб мене вилучити», — сказав Олександр після гри, так і не усвідомивши свою провину...

Таким чином, «Динамо» втратило навіть теоретичні шанси на продовження боротьби в Лізі чемпіонів. За два тижні підопічні Сьоміна боротимуться в Києві з «Фенербахче» за місце в Кубку УЄФА.

До речі, так само, як у нашій групі, позавчора достроково визначилися учасники «плеф–оф» і в інших трьох квартетах.

 

ПІСЛЯМОВА

Юрій Сьомін, головний тренер «Динамо»:

— Гадаю, ми програли через брак досвіду — хлопцям не вдається врахувати нюанси гри, які мають важливе значення. Частіше це трапляється під завісу матчів, коли дається взнаки втома. До того саме в цей момент ми не зрозуміли двох рішень арбітра. Спочатку він дозволив Фабрегасу виконати штрафний, ударивши по м’ячу, що котився; а потім не помітив, як Бендтнер підіграв собі рукою.

Вважаю, ми не заслуговували на поразку, бо я не бачив особливої переваги «Арсеналу». Наша команда виконала великий обсяг роботи, загалом діяла добре — ніхто з гри не випадав. Неприємним став лише результат.

Арсен Венгер, головний тренер «Арсеналу»:

— Важливо, що ми перемогли й вийшли з групи, показавши впевнену гру. Та три очки далися нам непросто, бо «Динамо» добре захищалося. Але ми були до цього готові, бо за матчами киян із «Порту» й «Фенербахче» знали, з якою організованою обороною нам доведеться зустрітися.

До того ж у нас зараз є кадрові проблеми — дев’ять футболістів основного складу сьогодні не могли грати. Та сподіваюся, що виграш у «Динамо» додасть нам упевненості, й ми подолаємо смугу невдач на внутрішній арені.

 

ТАБЛО

Ліга чемпіонів. Груповий етап. 5–й тур (результати вівторка)

Група G

«Арсенал» (Англія) — «Динамо» (Україна) — 1:0

Гол: Бендтнер, 87

«Арсенал»: Альмунія, Джуру, Галлас, Кліші, Сильвестр, Сонг, Фабрегас, Денілсон, Ремсі (Бендтнер, 69), ван Персі, Вела (Уїлшир, 77)

«Динамо»: Богуш, Бетао, Діакате, Асатіані, Каддурі, Вукоєвич, Алієв, Єременко, Гіоане, Бангура, Мілевський

Попередження: ван Персі, 31; Бендтнер, 87 — Мілевський, 17; Асатіані, 39; Алієв, 50, 88

Вилучення: Алієв, 88

Суддя — Хамер (Люксембург)

Лондон, «Емірейтс стедіум», 59 500 глядачів

«Фенербахче» (Туреччина) — «Порту» (Португалія) — 1:2 (Казим, 63 — Лісандро, 19, 28)

Турнірна таблиця:

І В Н П М О

1. «Арсенал» 5 3 2 0 11–3 11

2. «Порту» 5 3 0 2 7–8 9

2. «Динамо» 5 1 2 2 3–4 5

4. «Фенербахче» 5 0 2 3 4–10 2

Група Е

«Вільяреал» (Іспанія) — «Манчестер юн.» (Англія) — 0:0 (вилучення: Капдевіла, 82 («В»)), «Ольборг» (Данія) — «Селтік» (Шотландія) — 2:1 (Кака, 73; Колдуелл, 87 (у свої ворота) — Робсон, 53).

Турнірне становище: «МЮ», «Вільяреал» — 9, «Ольборг» — 5, «Селтік» — 2.

Група F

«Баварія» (Німеччина) — «Стяуа» (Румунія) — 3:0 (Клозе, 57, 71; Тоні, 61), «Фіорентина» (Італія) — «Ліон» (Франція) — 1:2 (Джилардіно, 45 — Макун, 15; Бензема, 27).

Турнірне становище: «Ліон», «Баварія» — 11, «Фіорентина» — 3, «Стяуа» — 1.

Група Н

БАТЕ (Білорусь) — «Реал» (Іспанія) — 0:1 (Рауль, 7), «Зеніт» (Росія) — «Ювентус» (Італія) — 0:0.

Турнірне становище: «Ювентус» — 11, «Реал» — 9, «Зеніт» — 5, БАТЕ — 2.