Привіт від дядька ксерокса

26.11.2008

Підробки «засвітилися» після того, як місцева філія «Укрпошти» повернула відправникам кілька десятків таких конвертів із поміткою «Виготовлено на ксероксі». Хоча придбані вони були в Полтаві на цілком легальних вуличних розкладках, що за сьогоднішніх умов скорочення кількості поштових відділень та стаціонарних кіосків цього відомства стають усе вагомішою альтернативою останнім. Причому, як повідомили власкору «УМ» у відділі зв’язків із громадськістю обласної міліції, вуличні торговці продавали фальшивки разом зі «справжніми» конвертами навіть під час рейду правоохоронців такими «точками». Мовляв, ми ж люди маленькі — тільки реалізатори: що «хазяйка» дала, те й продаємо. А вона придбала товар десь на ринку...

Як з’ясувалося, вельми специфічний «ринковий товар» є стовідсотковою підробкою, виготовленою за допомогою копіювальної техніки. Та якщо «малювання» на звичайнісінькому ксероксі конвертів завдає збитків лише фірмі, що продукує оригінали з відповідним художнім оформленням, то «прикрашання» їх такими ж фальшивими поштовими марками було і залишається фактичною крадіжкою зі скарбниці державного підприємства. Адже кожна марка — то знак оплати послуг тієї ж таки «Укрпошти». І за його підроблення Кримінальний кодекс передбачає покарання до трьох років обмеження волі.

Тож зараз правоохоронці відстежують не лише перекупницький ланцюг, прагнучи «докопатися» до першо­джерела фальшувань. А всім потенційним покупцям маркованих конвертів радять уважніше придивлятися до них. Бо ж, скажімо, у згаданому полтавському випадку нечіткість зображення на марках була помітною навіть неозброєним оком. Як і «розмитість» малюнків та вихідних даних фірми–виробника на конвертах. Певно, не зайве пам’ятати також і про те, що у «вуличних» пунктах продажу наразитися на підробку будь–якого товару можна набагато частіше, ніж у «відомчих» та спеціалізованих стаціонарних.