Чума вам на обидва доми

26.11.2008
Чума вам на обидва доми

Вони ще не знають, що «африканка» за дверима. (Фото з сайту kowel.at.ua)

Надзвичайно активну вірусну хворобу — африканську чуму свиней — зафіксовано в кількох областях Росії. Територія розповсюдження захворювання все ближче підходить до наших кордонів. Тож загроза «священній» тварині українців стала очевидною. На поширення чуми, епізоотія якої виникла, як і первісно, в Африці, державні ветеринарні служби відреагували давно. Відколи хвороба «приписалася» на Кавказі — у Вірменії, Грузії, Азербайджані, а потім, перебравшись через гори, почала захоплювати й Росію. На Кубані нині знищено сім тисяч свиней. Забивають поголів’я у Чечні та Ставрополі. Під загрозою Волгоградська та Ростовська області.

Загалом у світі нині зафіксовано вісімнадцять осередків африканської чуми, повідомляє начальник Головного управління ветеринарної медицини у Сумській області Олександр Власенко. Дуже важливо не допустити її проникнення в Україну. Тому в прикордонній Сумщині створені та провели свої засідання надзвичайні протиепізоотичні комісії: обласна та вісімнадцять районних. Відбуваються зустрічі в селах для роз’яснення ситуації. Бо ж наслідки «африканки», без перебільшень, катастрофічні. Про це свідчить останній спалах хвороби, що стався в Україні тридцять один рік тому. Тоді Миколаївська та Херсонська області серйозно постраждали, і лише допомога держави дала можливість відновитися тваринницькому сектору.

Вірус, що переноситься кліщами, може розповсюджуватися також через тваринницьку сировину і навіть продукти харчування. І хоча прямої загрози для життя людини він не становить, шкоди їй завдає. «Африканка» практично винищує свиней — в осередках ураження їх смертність складає дев’яносто вісім чи й сто відсотків. Хворі тварини підлягають спаленню, бо живучий вірус до десяти тижнів здатний дрімати у трупних залишках, до п’яти місяців — у перегної. Приміщення, де перебували тварини, підлягає спеціальному очищенню, і в ньому заборонять утримувати свиней ще протягом року. Після того, як доступ до приміщень знову дозволять, тварини певний час мають перебувати під ветеринарним наглядом: задля впевненості, що хвороба не оживе.

При виявленні осередку захворювання у радіусі 10—20 кілометрів навколо винищують усіх представників свинячого роду — свійських і диких: інакше не можна забезпечити локалізації хвороби. Тож заходи ветеринарних служб мають бути досить жорсткими, переконаний Олександр Власенко. Основне — не допустити проникнення вірусу через кордон. Тобто, попри звичні родинні зв’язки, м’ясних гостинців із Росії завозити та приймати не варто. Не лише сире м’ясо, а й ніби невинний бутерброд із копченостями може стати переносником зарази. Тому на кордонах встановлено контроль за багажем і навіть особистими речами переїжджаючих. Тут сподіваються, що люди поставляться до ситуації з розумінням.

Треба зрозуміти й важливість профілактики захворювання у колективних та індивідуальних господарствах. Приписи щодо утримання тварин були надані всім власникам, говорить начальник відділу ветеринарної міліції УМВСУ в Сумській області Валерій Усенко. Тим більше прикро, що проведені нещодавно перевірки показали: деякі підприємці жодним чином не відреагували на вимоги. Ферми лишилися необгороджені, немає дезбар’єрів, працівники не забезпечені змінним одягом, а на ньому також можна занести інфекцію до приміщення. Відтак на таких «нереагуючих» тепер відреагує прокуратура.