НОВИНИ ПЛЮС

26.11.2008

Чергова жертва піратів

Сомалійські пірати захопили в Аденській затоці єменське торгове судно «Амані», повідомив учора представник розташованої в Кенії Загальноафриканської програми допомоги морякам Ендрю Мвангура. Впродовж цього року сомалійські бандити здійснили вже 95 нападів та захопили 39 суден. На цей час вони утримують 17 кораблів з екіпажами.

Нова партія Берлусконі

Голова уряду Італії Сильвіо Берлусконі створює нову партію шляхом злиття двох із теперішньої правлячої коаліції: «Вперед, Італіє» та «Національний альянс». Правоцентристська «Вперед, Італіє», яку Берлусконі заснував перед парламентськими виборами–1994 і здобув тоді переконливу перемогу, остаточно визначиться стосовно злиття з більш радикальним правим «Національним альянсом» на партійному з’їзді наступного місяця. Нова партія отримає назву «Народ свободи».

Епідемія холери

В одній із найбідніших країн Африки — Зімбабве — вибухнула епідемія холери. 84–річний президент Роберт Мугабе, який довів цю колись квітучу країну до руїни, переймається лише тим, щоб інформація про масштаби епідемії не потрапила за кордон. Занепад водогонів, комунальних та санітарних служб — усе це призвело до того, що у вересні в убогих передмістях столиці Хараре були зареєстровані перші випадки холери. За даними ООН, на цей час хвороба забрала життя вже 300 осіб, загалом хворих — шість тисяч. Влада Південно–Африканської Республіки не в змозі повністю перекрити кордон із Зімбабве, який проходить по річці Лімпопо — саме вплав зімбабвійці втікають до ПАР. І поширюють епідемію. В ПАР на холеру вже захворіли 100 осіб, троє померли.

Грошовиті імена

Крайньо права італійська партія Movimento Sociale–Fiamma Tricolore пропонує допомогу в розмірі 1500 євро тим батькам, які назвуть новонародженого сина Беніто, або доньку — Ракеле, тобто іменами фашистського диктатора Мусоліні та його дружини. Представники партії заперечують наявність у їхній ініціативі будь–яких фашистських мотивів і запевняють, що ініціатива має за мету підняти народжуваність в Італії.

Американський Ікар

Американець Ерік Скотт пролетів над одним із каньйонів Колорадо, довжиною майже в півкілометра, на реактивних крилах, передає «Ассошіейтед прес». Двигуни людини–ракети були закріплені в нього за плечима. Політ тривав 21 секунду, при цьому Скотт набрав швидкість до 120 км/год.

Цей американець вступив у повітряний двобій зі ще одним сучасним Ікаром — швейцарцем Івом Россі, який у вересні перелетів через Ла–Манш завдяки схожій реактивній системі.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>