Сирота невиїзна

26.11.2008
Сирота невиїзна

Таня Козиро, яка стала прецедентом.

16–річна Таня Козиро, через яку ще влітку спалахнув скандал між Білоруссю і США, позавчора повернулася на батьківщину. Попереднє рішення дівчинки залишитися в США в прийомній сім’ї має дуже серйозні наслідки — тепер виїзд за кордон на оздоровлення майже неможливий для всіх білоруських дітей–сиріт.

Таня Козиро, уродженка міста Борисів, що в Мінській області, дев’ять років поспіль виїздила до Сан–Франциско за програмами оздоровлення чорнобильських дітей, але в серпні–2008 відмовилася повертатися додому і залишилася в сім’ї, яка її приймала. Пізніше вона пояснила, що та американська родина сама запропонувала дівчині залишитися в США назавжди, оселитися в їхньому будинку. «Тут я знайшла справжню сім’ю, у мене з’явилися брат і сестра. А в Білорусі мене чекає старенька бабуся, батько–алкоголік і вбогість», — пояснювала Таня журналістам ще в серпні. Для білоруської влади рішення неповнолітньої дівчинки не стало аргументом, і МЗС зажадало від американської сторони повернути дитину «на історичну батьківщину». Однак нові батьки Тані попросили владу США залишити дівчину в себе бодай на якийсь час — і такий дозвіл отримали. Було навіть прийнято рішення надати Тані Козиро посвідку на проживання у США, але в цей момент... білоруска передумала.

Минулого тижня до МЗС Білорусі надійшов лист Таниної бабусі Надії Новик, в якому сповіщалося, буцімто її онуку насильно утримують у прийомній сім’ї і не дозволяють повернутися. А вже цього понеділка Таня Козиро ступила в рідне місто Борисів.

Як розповіла Таня журналістам, повернутися — це було винятково її рішення, і прийомні батьки засмутилися від цього. Тиск вона таки відчула на собі, тільки не з боку американської влади, а з білоруської. Як ми з’ясували, на її американську адресу, починаючи з серпня, надійшло близько 50 листів буцімто від білоруських дітей із закликом повернутися на батьківщину. «Дивно лише, що вони були написані, немов під копірку, і відправлені з одного поштового відділення», — каже Таня.

Ця пригода змусила пригадати ще один схожий випадок. У 2006 році італійська сім’я Джусто–Барначин відмовилася повертати на батьківщину після оздоровлення чотирирічну білоруську дівчинку Віку Мороз. Подружжя італійців стверджувало, що над дівчатком знущаються в дитбудинку, і продемонстрували пресі фотознімки синців та побоїв. Проте білоруська влада ультимативно вимагала повернути Віку на батьківщину. Дитя за допомогою карабінерів «відбили» з будинку прийомних батьків і повернули в Білорусь. Після того випадку офіційний Мінськ обіцяв переглянути умови відпочинку дітей–сиріт за кордоном. І лише тепер, після історії з Танею Козиро, ці обіцянки виконав.

У серпні президент Олександр Лукашенко підписав указ, згідно з яким без спеціальної міждержавної домовленості організований виїзд дітей за кордон заборонено. Відтак білоруські діти не можуть виїхати у США, Францію, Велику Британію, Ірландію та Нідерланди. До слова, здебільшого саме в цих країнах сім’ї охоче приймали «чорнобильських» дітей із Білорусі. Зараз дипломати як Білорусі, так і зацікавлених країн працюють над укладанням вищезгаданих угод, але поки робота триває, новорічні та різдвяні свята сироти змушені будуть провести у своїх дитячих притулках.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>