Обласну раду — розпустити!

26.11.2008

Тривалий конфлікт у Тернопільській обласній раді, пов’язаний із суперечкою «помаранчевих» і «тимошенківців», перейшов на наступний рівень. Голова облдержадміністрації Юрій Чижмарь звернувся до Верховної Ради з проханням достроково припинити повноваження Тернопільської обласної ради V скликання та призначити позачергові вибори.

«Обласною радою було проігноровано рішення конференції блоку «Наша Україна», прийняте у серпні 2007 року, щодо позбавлення повноважень десяти депутатів, які не ввійшли до складу фракції цього блоку, та введення нових депутатів замість тих, що вибули, — констатує пан Чижмарь. — При цьому рада нехтує рішення міжпартійної конференції, обласної територіальної виборчої комісії, судових інстанцій, вимоги прокуратури щодо усунення цих порушень. Небажання керівництва облради вирішити існуючий всередині депутатського корпусу конфлікт, постійне нехтування вимог закону з боку голови обласної ради Михайла Миколенка, фактична недієздатність вищого представницького органу області, прикладом чого є блокування засідань, судові суперечки, — все це перешкоджає ефективній роботі та становить загрозу подальшому розвиткові регіону. Тому я вирішив скористатися своїм правом і звернутися до Верховної Ради України», — повідомив Юрій Чижмарь. «Губернатор» каже, що ухвалив таке рішення вже після того, як неодноразово звертався до керівництва обласної ради та представників фракцій із пропозицією сісти за стіл переговорів і вирішити суперечки в межах чинного законодавчого поля, однак належного реагування так і не дочекався.

Голова Тернопільської обласної ради Михайло Миколенко розцінює подання Чижмаря як «помсту», адже нещодавно облрада висловила главі ОДА недовіру, звинувативши «губернатора» в нераціональному використанні коштів на подолання наслідків повені. «Ми своєю принциповою позицією стали кісткою поперек горла певних осіб, які хочуть «розтягнути область по клаптях», — стверджує Миколенко.

Проти голови облдержадміністрації виступили й депутати фракцій «Національний вибір», «Батьківщина» та УСДП, які ухвалили відповідну спільну заяву. Чижмаря та його політичну команду звинувачують у небажанні вирішувати проблеми за столом переговорів, деструктивній позиції під час сесій облради, втраті довіри населення, розгортанні земельних афер і навіть політичних репресіях. Депутати «протимошенківських» фракцій вважають, що позачергові вибори будуть для області задорогим «задоволенням» у період економічної кризи і негативно сприймуться населенням. Проте заявляють про свою готовність брати в них участь, якщо Верховна Рада задовольнить клопотання голови облдержадміністрації.