НОВИНИ ПЛЮС

25.11.2008

Замахи в Багдаді

Три потужні замахи струснули вчора у вранішні години пік столицю Іраку — Багдад. Агенція «Франс прес» повідомляє про щонайменше 19 загиблих. Перший замах було вчинено на дорозі — бомба вибухнула, коли поруч проїздила машина з працівниками Міністерства торгівлі. Загинули 13 осіб, дев’ятеро з яких — жінки; п’ятеро отримали поранення. За годину другий замах здійснила терористка–самогубця, яка привела в дію прикріплену на поясі бомбу на вході до Зеленої зони, де розташовані урядові будинки та дипломатичні місії. Загинули п’ятеро осіб та 17 отримали поранення. Від вибуху ще однієї закладеної на дорозі бомби одна особа загинула, а п’ятеро були поранені.

Спалах насилля пояснюється, імовірно, тим, що завтра парламент Іраку має затвердити договір щодо продовження перебування в країні американських військ до кінця 2011 року.

Аббас став президентом

Центральна рада Палестинської Автономії проголосувала за призначення Махмуда Аббаса президентом Палестини. Це символічний титул, оскільки Палестинська держава ще не створена. До цього Аббаса називали «лідером Палестинської автономії», а президентська посада залишалася вакантною з часу смерті Ясира Арафата 2004 року. Воєнізоване угруповання ХАМАС відмовилося визнати призначення, мотивуючи це тим, що вибори глави держави має здійснювати народ. Аббас, який тепер офіційно став президентом, перебуває в різкій конфронтації з ХАМАСом і погрожує оголосити нові парламентські та президентські вибори на початку наступного року. Термін його перебування при владі спливає 9 січня 2009 року. Аналітики висловлюють сумнів, що він таки оголосить вибори, бо на попередніх у січні 2006 року переконливу перемогу здобув ХАМАС, який тепер повністю контролює Сектор Газа, а в результаті зміцнення своєї позиції після нових виборів може перебрати і Західний берег Йордану.

Ватикан вибачив Леннона

Ватикан вибачив загиблому 1980 року композитору та музиканту Джону Леннону зроблені ним 1966 року, в розпал «бітломанії», антихристиянські висловлювання. Леннон, нагадаємо, тоді завив, що «Бітлз» є популярнішими від Ісуса та що він не знає, що помре першим — християнство чи рок–н–рол.

Повідомлення про прощення, яке було зроблене до 40–ї річниці випуску «Білого альбому» групи «Бітлз» (22 листопада 1968 року), міститься в офіційній газеті Ватикану «Л’Оссерваторе Романо». Свого часу ці висловлювання Леннона викликали бурю обурення у США та кампанію бойкоту «Бітлз» і публічного спалення їхніх плакатів та платівок.

Джексон владнав конфлікт із шейхом

Поп–співак Майкл Джексон владнав суперечку з сином короля Бахрейну — шейхом Абдуллою бін Хамадом бін Ісою Аль–Халіфою, який подав до суду в Лондоні позов на відшкодування йому збитків у розмірі 4,7 млн. доларів за розірваний Джексоном контракт про запис платівки, зокрема і з піснями авторства самого шейха.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>