Обов’язок — відкривати світ

25.11.2008

Девізом цьогорічного творчого змагання став поетичний заклик Максима Рильського «Світ по–новому відкривати, поете, — твій обов’язок». Кожен із 350 учасників конкурсу цю рекомендацію розтлумачив по–своєму. Найпереконливішими виявилися дванадцять переможців конкурсу — журі очолював поет Борис Олійник, — які за свій поетичний світ отримали дипломи вернісажу «Троянди й виноград». Кілька днів тому їх привітали з цією подією на урочистостях у Національній філармонії.

Оргкомітет конкурсу вирішив дослідити динаміку цього проекту. Озвучені цифри та факти вселяють надію, що поетичне слово має своїх шанувальників сьогодні і матиме їх завтра. Зростає кількість листів, надісланих на конкурс: за два роки — на двадцять відсотків. Географія конкурсантів — не лише всеукраїнська (листи надходили з усіх областей, особливо активними були центральні райони), а вже навіть міжнародна: поетичні доробки надсилали з Польщі, США, Азербайджану, Німеччини. Найчисельніша вікова група — тим, кому до 20, на другому місці — ті, кому за 50... Найстарший учасник конкурсу — 84–річний Петро Чайка з Полтавщини, наймолодша — Юлія Опанасюк із Житомирщини, якій усього лише 10 років.

«Хоч вернісаж перш за все розрахований на аматорів поетичного слова, але мушу відзначити досить високий художній рівень «Троянд і винограду», — говорить член журі конкурсу Микола Луків. — Попередній конкурс надихнув на поетичні збірки студентку з Хмельницької області Олену Ткачук та Зою Шкуратовську з Житомирщини. Є відкриття і сьогодні. Загальне враження — поетична душа народу невичерпна й бездонна, її не можуть спорожнити ніякі сум’яття».