Боже, що ж буде через дев’ять місяців?!!

22.11.2008

Україна почала традиційну щорічну дискусію з Росією про наші газові заборгованості. Нинішня ситуація за антуражем, мов дві краплі води, схожа на попередні: якраз у період, коли на вулиці похолодало, а перемовини зі стратегічним партнером про нову ціну на блакитне паливо доходять до своєї кульмінації.

Як відомо, російський президент Дмитро Медведєв, вислухавши звіт керівника «Газпрому» Олексія Міллера, неабияк здивувався, довідавшись, що між нами не «по нулях». Цифра нібито українського боргу — 2,4 мільярда доларів — просто–таки шокувала очільника Росії, і він дав розпорядження: «З боргом України потрібно остаточно визначитися і стягнути його або в добровільному порядку, або в примусовому». Значення слова «добровільно» у розумінні пана Міллера зводиться до пропозиції погасити цю суму оплатою авансом транзиту російського газу українською територією. За існуючими нині цінами, вітчизняна газотранспортна система відпрацьовує таку суму приблизно за 14 місяців. Тож росіяни фактично запропонували, аби ми понад рік безкоштовно обслуговували їхній транзит — і при цьому ми не могли б змінити вартість своїх послуг.

Як додатковий аргумент, нам натякнули про інший варіант: НАК «Нафтогаз України», якщо сплатить таку суму, опиниться у дефолті. Тобто не зможе надалі розплачуватися за своїми борговими зобов’язаннями. А «Газпром» погодиться бути санатором — іншими словами, придбає українську національну акціонерну компанію. Пікантності ситуації надала заява керівника газового посередника «Росукренерго»: мовляв, якщо держава не розплатиться із трейдером, то жаданий перехід з наступного року на прямі контракти із «Газпромом» не відбудеться. А платити доведеться цьому ж таки посереднику.

За даними ж самого «Нафтогазу», ми дійсно заборгували Росії, але вдвічі скромнішу суму — 1,27 мільярда. «Понад мільярд доларів, який взявся «невідомо звідки», — весь газ, який спожила Україна, тобто не лише держава, а й приватні споживачі, плюс паливо, закачане у сховища, плюс дивіденди, плюс, можливо, інші витрати», — пояснив ситуацію «УМ» директор енергетичних програм Центру ім. Разумкова Володимир Саприкін. Іншими словами, 1,27 мільярда доларів — це безперечний борг, його належить погасити якомога швидше. «На ці потреби доцільно використати кредит МВФ», — каже пан Саприкін. З приводу решти грошей необхідно провести звірку, порівняти дані і потім уже узгодити схему погашення. Доручення російського президента «стягнути у примусовому порядку в держави» виконати практично неможливо: йдеться ж, у тому числі, про корпоративний борг.

Одна з версій стосується зацікавленості у розхитуванні ситуації посередника, компанії «Росукренерго». «Нині такий варіант малоймовірний, — розповідає «УМ» керівник Інституту політичних, соціологічних та маркетингових досліджень Володимир Бондаренко. — Пан Фірташ, співвласник «Росукренерго», переживає не найкращі часи і вже перекидає свої активи в інший бізнес, зокрема банківський (придбав пакет банку «Надра». — Авт.). Але, може, він сподівається, що до влади повернеться Янукович. Адже Дмитро Фірташ є одним із чільних спонсорів Партії регіонів».

«Фірташа у Москві вже списали, — категорично заявляє Володимир Саприкін. — Нещодавно в нього відібрали чотири ділянки в Росії для видобутку вуглеводнів вартістю в десятки мільярдів доларів».

«Безсумнівно, борговий тиск на Україну покликаний зробити нас поступливішими на перемовинах про вартість газу, — каже Володимир Бондаренко. — Стратегія традиційна: зробити партнера «винним», потім оголосити йому невиправдано високу ціну, і після дискусій звести її до просто дуже високої».

Проти «Газпрому» грає й цінова кон’юнктура: вартість сировини стрімко знижується. Газ дешевшає не водночас із нафтою, а з лагом у шість–дев’ять місяців. «Тисяча кубометрів російського газу замість максимальних 500 доларів можуть невдовзі коштувати 350», — прогнозує Володимир Саприкін. Ось ці півроку монополіст і прагне використати якнайефективніше для себе — максимально утримуючи ціну на товар, який дешевшає.

 

ОЦІНКА

«Два мільйони боргу — це ваша персональна відповідальність. Кілька днів тому ви робили заяви про те, що з газом вирішено все. Так от, продемонструйте протягом п’яти днів, що з газом ви вирішили все, — сказав Президент Віктор Ющенко, звертаючись до керівників Кабміну на початку вчорашнього засідання РНБО. — Чинний уряд починав свою історію з того, що впродовж першого кварталу не було проведено жодного розрахунку за поставлений в Україну газ. Хочу попередити, що така практика веде до одного — до колонізації України. Це не енергетична політика. Шукайте гроші чи в некомпенсованих цінах, чи в бездарній тарифній політиці. Це ваше персональне питання. Не втягуйте в це людину і націю. Тримайте переговорний процес. Ви живете в країні, де Президент не встановлює ціну на газ. Ефективні переговори з не одним раундом дадуть відповідь, кінець–кінцем чи політичною буде ціна на газ у 2009 році, чи в нас буде своя позиція».