Замість отця — матушка

22.11.2008

Лютерани Фінляндії навіть не знають, як реагувати — сміятися чи обурюватися. Таку складну гаму почуттів викликала у вірян, надто ж у церковної верхівки, заява пастора Оллі Аалто з невеличкого містечка Іматра поблизу російсько–фінського кордону. Чоловік, який відслужив на парафії понад два десятиріччя, повідомив керівництво єпархії Міккелі про те, що збирається... змінити стать. За словами Аалто, він стомився вести подвійне життя, адже насправді давно відчуває себе жінкою.

Той факт, що Оллі має всі підстави бути незадоволеним своїм чоловічим єством, підтвердили й медики — після тривалих обстежень пастор був визнаний транссексуалом. Отримавши відповідний висновок медичної експертизи, Аалто вирішив узяти відпустку і зробити операцію зі зміни статі. Але найбільше керівництво Лютеранської церкви Фінляндії збентежило те, що Оллі, ставши жінкою, не збирається залишати свою пасторську посаду. Про всяк випадок він попередив, що будь–які спроби усунути його з парафії вважатиме дискримінацією і порушенням закону про рівність статей.

Тож єпископи розмірковують, що робити. Хоча, здавалося б, у чому проблема? Рівно 20 років тому у Фінляндії з’явилися перші пастори–жінки, тож це явище для країни досить звичне.