НОВИНИ ПЛЮС

19.11.2008

Російський «безпілотник» убив грузинських поліцейських

МВС Грузії повідомило, що позавчора двоє грузинських поліцейських загинули внаслідок вибуху російського розвідувального літака. Цей апарат о 15.00 упав у сільській місцевості неподалік міста Горі. Вибух стався тоді, коли група поліцейських саперів прибула на місце падіння. Окрім двох загиблих, ще восьмеро осіб отримали поранення. Російське міністерство оборони назвало звинувачення з боку Тбілісі «новою інформаційною провокацією грузинського керівництва».

Заворушення в Чехії

Понеділок був у Чехії вихідним з огляду на національне свято, і крайньо праві групи використали цей день для маршів. У місті Літвінов на півночі країни на демонстрацію вийшли півтисячі молодиків — членів правої радикальної Робітничої партії. Для охорони ходи було виставлено тисячу поліцейських. Сутички почалися тоді, коли екстремісти рушили до передмістя Янов із переважно ромським населенням, щоб учинити там погром. Молодики пустили в хід саморобні бомби та каміння, поліція застосувала проти них сльозогінний газ та кийки. Бій тривав дві години. Надвечір екстремісти перемістилися в інший район міста — Хамр, де сутички не припинялися до пізніх вечірніх годин. За даними МВС, поранення отримали семеро поліцейських і семеро радикалів, 15 лідерів екстремістів заарештовано.

Розправа над об’єктивним журналістом у Росії

Невідомі завдали тяжких поранень Михайлу Бекетову — головному редактору газети «Хімкінська правда», яка видається в підмосковному місті Хімки. На всю Росію вона стала відома у квітні минулого року — завдяки викривальній статті про те, як місцеві чиновники сплюндрували могили та пам’ятник радянським пілотам, героям війни. Це був виклик російській владі, яка тоді організувала масову істерію з приводу перенесення пам’ятника радянським воїнам у Таллінні.

Бекетов перебуває у лікарні в критичному стані з проламаним черепом та іншими тяжкими ушкодженнями. Колеги повідомили: тиждень тому Михайло скаржився, що йому по телефону погрожували розправою. Підстави боятися були, бо в травні минулого року після появи викривальної статті невідомі висадили в повітря автомобіль редактора. Лікарі в Хімках вважали Бекетова безнадійним, тому його перевезли до московської клініки. Там редакторові ампутували ногу.

Військово–морський флот Австралії йде у відпустку

Увесь особовий склад військово–морських сил Австралії з 3 грудня йде у вимушену двомісячну відпустку. На кораблях у портах залишаються мінімально необхідні команди для підтримання їх технічного стану. Тим суднам, які перебувають у військових місіях, наказано повернутися до своїх баз до згаданої дати. Причиною відпустки є хронічна нестача кадрів. ВМС Австралії нараховує 12 тисяч особового складу, а для нормального виконання завдань потрібно ще щонайменше дві тисячі моряків. У морські училища та академії 2007 року прийшло на 27 відсотків менше кадетів, ніж попереднього. Щороку заяви про звільнення подають 11 відсотків особового складу флоту. Командувач австралійських ВМС контрадмірал Девід Томас заявив, що тривала відпустка флоту не зашкодить обороноздатності країни, а моряки отримають можливість провести більше часу зі своїми родинами.

Кара для американського палія

Суд у Лос–Анджелесі засудив бездомного чоловіка до чотирьох років ув’язнення та штрафу в розмірі 101 млн. (!) доларів за навмисний підпал лісу. 50–річний Еморі Батчер був визнаний винним у розпалюванні вогнищ у лісах Каліфорнії два роки тому. Спричинені ним пожежі в лісовому заповіднику Лос–Падрес тривали понад місяць і завдали збитків на 78 млн. доларів.

Доки суд виголошував вирок, навколо Лос–Анджелеса палають нові пожежі. Пожежники повідомили, що з п’яти найбільших вогнищ принаймні одне є результатом навмисного підпалу. На цей час вигоріло більше 12 тисяч гектарів лісу, перетворилися на згарища більше тисячі будинків. У престижному районі Монтесіто вогонь загрожує маєткам кількох голлівудських зірок, зокрема Майкла Дугласа.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>