Безкарність породжує нахабство

19.11.2008
Безкарність породжує нахабство

Танкер «Сіріус стар», захоплений досить далеко від Сомалі. (Фото Рейтер.)

Сомалійські пірати знахабніли вкрай: минулої неділі вони захопили величезний нафтовий танкер «Сіріус стар» із 25 членами екіпажу, який має в трюмах два мільйони барелів нафти, що становить чверть добового видобутку Саудівської Аравії. Судно належить саудівській компанії «Арамко», але йшло під прапором Ліберії. Вартість вантажу, який мали доставити у США, перевищує 200 млн. доларів.

Корабель водотоннажністю 318 тис. тонн завдовжки 330 метрів був збудований у Південній Кореї і зданий в експлуатацію в березні цього року. Напад на судно здійснено за 830 км на південний схід від кенійського порту Момбаса.

Пірати вчора доправили танкер–велетень — найбільшу їхню здобич за всю історію піратства — до сомалійського порту Айль у сепаратистській провінції Пунтленд. Флібустьєри наразі не висунули жодних вимог. Серед 25 членів екіпажу захопленого танкера є двоє британців, двоє поляків, а також громадяни Саудівської Аравії, Хорватії та Філіппін.

Глава Комітету начальників штабів збройних сил США адмірал Майкл Маллен вражений нахабними діями морських розбійників. За його словами, пірати, які «працюють» біля узбережжя Сомалі, «дуже добре озброєні та діють бездоганно в тактичному плані: коли вже вони здіймуться на борт, то вибити їх звідтіля дуже складно, оскільки в їхніх руках перебувають заручники».

Провідні європейські видання сходяться на тому, що пірати діють «за наводкою», оскільки безпомилково знаходять та нападають на ті судна, які йдуть без охорони.

Через Аденську протоку щороку проходить не менше 16 тисяч кораблів. Нині кількість піратських нападів порівняно з аналогічним періодом минулого року подвоїлася. За дев’ять місяців було здійснено 63 спроби нападу на судна, 30 з яких виявилися вдалими для піратів. У їхніх руках надалі перебувають 12 кораблів із 250 заручниками, серед яких і український екіпаж судна «Фаїна», захоплений ще 25 вересня.

Той факт, що пірати захопили танкер «Сіріус стар» так далеко від сомалійського узбережжя, може свідчити про розширення зони їхніх дій.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>