НОВИНИ ПЛЮС

18.11.2008

ЕТА взяли за голову

На півдні Франції заарештовано, як вважає поліція, керівника військового крила баскської терористичної організації ЕТА Мікеля Аспіазу на прізвисько Черокі. Про це повідомила інформагенція EFE. Черокі підозрюють у вбивстві у грудні минулого року двох гвардійців.

Обіцянки Обами

У своєму першому після виборів інтерв’ю, яке він дав каналу Сі–Бі–Ес, наступний президент США Барак Обама пообіцяв вивести війська з Іраку, «зміцнити Афганістан» і ліквідувати в’язницю на військовій базі Гуантанамо, що на Кубі. Тим часом днями Пентагон підписав угоду з урядом Іраку про те, що війська США залишаться у цій країні ще на три роки.

У своєму першому інтерв’ю Обама також заприсягнувся побороти економічну кризу і «поновити моральний авторитет США у світі».

Москва дасть Чавесу «мирний атом»

Росія допоможе Венесуелі збудувати ядерний реактор у провінції Суліа. Про це повідомив на мітингу президент Венесуели Уго Чавес, наголосивши, що з такою ідеєю виступив прем’єр–міністр РФ Володимир Путін на їхній зустрічі в Підмосков’ї. «У Бразилії є кілька атомних реакторів, у Аргентини — теж є. Треба і нам», — цитує «Франс пресс» Чавеса.

Цвинтар на місяці

Американська компанія Celestis оголосила прийом замовлень для поховання кремованих останків людей на Місяці, передає «Ассошіейтед пресс». Для того, щоб відправити попіл померлого на Місяць, треба заплатити 10 тисяч доларів (як правило, залежно від ваги кремованої людини, від неї залишається до трьох грамів попелу). Перші місячні захоронення компанія обіцяє здійснити в 2010 році. Також, за більшу суму, компанія обіцяє відправити останки землян і у відкритий космос — у спеціальній капсулі.

Згортайте крила — страйк

У Франції п’яту добу триває страйк авіаперевізників. Авіакомпанії відмінили третину дальніх рейсів і наполовину скоротили внутрішні перевезення. Як повідомляє «Франс пресс», збитки «Ер Франс» від страйку вже сягають 100 млн. євро. Пілоти протестують проти нещодавно прийнятої поправки до Кодексу цивільної авіації, згідно з якою льотний склад повинен виходити на пенсію тільки з 65 років. Нині цей віковий ценз для авіаторів складає 60 років, для стюардес — 55.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>