НОВИНИ ПЛЮС

18.11.2008

Імперативний мандат для Рибакова

Блок Юлії Тимошенко вважає, що перебіжчика Ігоря Рибакова, котрий свого часу вийшов із демократичної коаліції і вважається людиною Віктора Балоги, можна позбавити депутатського мандату. Апеляційний адміністративний суд Одеської області визнав безпідставною скаргу Рибакова, який апелював до того, що БЮТ прийняв рішення позбавити його мандата. Скарга була подана в апеляційну інстанцію через те, що попередній суд, Одеський окружний адміністративний, залишив без розгляду позов Рибакова на рішення з’їзду БЮТ. «Апеляційний адміністративний суд Одеської області повністю поховав намір Рибакова поновити свій депутатський мандат», — заявив в інтерв’ю агенції «Інтерфакс–Україна» БЮТівець Володимир Пилипенко. За його словами, «ніяких перешкод для ЦВК для того, щоб був обраний і зареєстрований наступний за черговістю депутат за списком БЮТ, не існує».

Прес–служба Рибакова натомість поширила повідомлення про те, що згадане рішення було прийняте лише у зв’язку з його неявкою до суду, «така ухвала не означає розгляду по суті і не позбавляє депутатських повноважень народного депутата Ігоря Рибакова». Учора Рибаков збирався подати новий позов до Одеського ОАС.

Народ хоче цензури?

Більше половини українців — 59,1% — вважають, що в засобах масової інформації потрібна цензура. Про це свідчать результати всеукраїнського дослідження «ЗМІ та свобода слова», яке проводилося Інститутом Горшеніна в рамках програми «Проект країни». При цьому 55,2% респондентів вважають, що в Україні існує свобода слова.

Експерти пояснюють, що більшість респондентів констатують позитивні зміни у розвитку ЗМІ, пов’язані з поширенням плюралізму, але водночас засуджують брак відповідальності за подану інформацію. Це стосується насамперед сцен насилля: 68,7% опитаних вважають, що цей сегмент має піддаватися цензурі. 47,2% виступили за цензурування пропаганди кримінального способу життя.

Опитування було проведене з 20 жовтня по 3 листопада в 63 містах і 66 селах; опитано 2004 респонденти, які репрезентують доросле населення України віком від 18 років. Похибка репрезентативності дослідження не перевищує 2,4%.

КС констатував помилку уряду

Конституційний Суд визнав неконституційним перший пункт постанови Кабінету Міністрів «Про затвердження Порядку проведення у 2008 році земельних аукціонів». Уряд відводив собі право визначати процедуру підготовки, організації та проведення у 2008 році земельних аукціонів для продажу земельних ділянок або надання права на їх оренду. Враховуючи те, що порядок і умови набуття, припинення і здійснення права власності на землю входять до загального поняття «правовий режим власності», який визначається винятково законами України, Кабмін, видавши постанову, діяв поза межами своїх повноважень, передбачених Конституцією та законами України — зазначено в рішенні КС.

Свого часу прийняття цієї постанови спричинило конфлікт між БЮТ і «НУНС». Прибічники уряду заявляли, ніби «Наша Україна» хоче перешкодити проведення прозорих торгів. Насправді ж постанова уряду відкривала простір для корупції.