Протест на трьох

18.11.2008
Протест на трьох

Минулого тижня Юлія Тимошенко просила лідерів профспілок утриматися від виступів. Але не тих. (Фото Укрінформ.)

Жив собі робітничий клас. І жили його профспілки. І задумали профспілки робітничий клас на демонстрацію підняти. Просто сьогодні, не відходячи від каси. Але від такої емоційної напруги взяли профспілки та й розкололися.

Замість провести запланований на 10—11 грудня з’їзд, Федерація профспілок України (ФПУ) зробила три речі. По–перше, змінила керівництво: заступник голови ФПУ Григорій Осовий став, власне, головою (а колишній голова Ігор Луцишин був відправлений у відставку). По–друге, заявила на всю державу, що потерпає від рейдерських атак і від «самозванців», які безсоромно зазіхають на роль справжніх захисників інтересів трудящих. «16 листопада 2008 року в більшості областей України здійснено спроби захоплення та утримання будинків обласних профспілкових об’єднань — членських організацій Федерації профспілок України — і Будинку спілок у Києві. Захоплюючи службові приміщення, нападники ламали вхідні двері, обладнання. Основною метою таких відверто рейдерських дій є дестабілізація роботи Федерації профспілок України, її членських організацій, усунення легітимно обраних профспілкових органів та їхніх керівників», — такий прес–реліз надіслала «УМ» прес–служба ФПУ.

По–третє, ФПУ відхрестилась від будь–яких протестів на сьогоднішній день. Луцишин сказав, що на тему страйків Федерація говоритиме 20 листопада, а Осовий — що наразі профспілки й уряд співпрацюють, тож ті, хто поширює чутки про сьогоднішню непокору, хоче цій співпраці зашкодити.

Відтак постає закономірне питання: хто ж тоді запланував на 18 листопада масові протести проти підняття цін і тарифів (у Києві зокрема) й пообіцяв вивести на вулиці до ста тисяч невдоволених робітників? Виявляється, існує третя сила (окрім двох керівників ФПУ), яка зветься Національний форум профспілок і яку очолює Мирослав Якібчук. Він у даний момент перебуває за кордоном — це все, що вдалося дізнатися «УМ», окрім того, що Національний форум є «незалежною організацією профспілок», яка сьогодні дійсно проводитиме страйк і розраховує також на підтримку ФПУ. Словом, чим далі в ліс — тим більшає керівників повстання. У ФПУ вважають сьогоднішні виступи Національного форуму «черговим етапом у спробах захоплення майна і позицій» Федерації, про що було заявлено на вчорашній прес–конференції.

А задум був хороший — сказати «ні» неконтрольованій ціновій політиці, масовим звільненням, диктату працедавця тощо. Але де два українці, там три гетьмани. І забагато безсилих, але досить заможних профспілок...

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Перший заступник секретаря Ради нацбезпеки Степан Гавриш звернувся до міністра внутрішніх справ Юрія Луценка з проханням «розглянути питання про посилення заходів з охорони громадського порядку в обласних центрах під час акцій протесту у зв’язку з невиконанням урядом своїх зобов’язань перед профспілками». У зверненні Гавриша зазначається, що відповідне прохання викликане листом голови Національного форуму профспілок Мирослава Якібчука, у якому Якібчук висловлює занепокоєність тим, що на тлі акцій Нацфоруму «певні політичні сили в цей період, імовірно, можуть спровокувати масові безпорядки».

Водночас із цим в.о. голови Федерації профспілок України Ігор Луцишин нагадав на прес–конференції, що президія ФПУ у жовтні ухвалювала рішення про можливі акції протесту. Але виступи ФПУ відбудуться не тепер, а пізніше. «На цю тему ми будемо говорити ще на черговому засіданні президії, яке заплановане на 20 листопада», — відзначив Луцишин.