Тарасюк рухається далі

18.11.2008

Партійний з’їзд Народного руху був для його голови Бориса Тарасюка дуже важливим. Колишній міністр закордонних справ накопичив у партії багато недругів, адже пішов курсом зближення з Юлією Тимошенко. Три найбільші організації НРУ — Львівська, Івано–Франківська, Тернопільська — мають намір ініціювати відставку Тарасюка. Задля продовження своєї політики Борис Іванович мав одержати мандат від партії. Позавчора він його отримав: 172 рухівці (із 259 делегатів) висловили йому довіру.

Голова Львівської організації НРУ Ярослав Кендзьор розповів «УМ», що про з’їзд стало відомо лише за чотири дні до його проведення. У порядку денному було два питання — про політично–економічну ситуацію та заходи з відзначення 20–ї річниці Руху. Питання про висловлення довіри з’явилося в порядку денному в останній момент. «Ще у вересні Тернопільська організація завдала потужний удар по Тарасюку, прийнявши рішення про недовіру. Це висіло дамокловим мечем над ним, — розповів Кендзьор. — Він знав позицію західних областей, і рішення з’їзду було потрібне йому як індульгенція на проведення політики принаймні до звітно–виборчого з’їзду».

Кендзьор стверджує, що насправді Тарасюк хотів провести на з’їзді три рішення: про обрання нового голови (а це питання, за графіком, має вирішуватися в травні), про зближення з БЮТ і виключення з партії голів «неугодних» організацій. На думку пана Ярослава, це не сталося через те, що з’їзд супроводжувався багатьма порушеннями, викриттями, скандалами і навіть блокуванням дверей та трибун. Рішення приймали вже під вечір.

Перший етап позачергового з’їзду закрито. Другий відбудеться тоді, коли визначиться центральний провід партії.

,e[yt? oj,