Наталка Полтавка Петрові не рівня

15.11.2008

Такий маловтішний висновок випливає з даних, тільки–но оприлюднених Головним управлінням статистики в Полтавській області. До того ж навіть якщо сучасну Наталку Полтавку порівнювати не з теперішнім паном Возним, а з рівним їй за соціальним статусом Петром, порівняння все одно виходить не на користь землячок Івана Котляревського. Бо ж «гендерна дискримінація гривнею» відчутна майже в усіх галузях.

Але найпомітніше слабка стать відстає від сильнішої у «вотчинах» транспортників, зв’язківців та аграріїв.Скажімо, середня зарплата жінок у, здавалося б, традиційно «їхній» поштовій царині на сьогодні становить всього лише 913 гривень, а чоловіків — 1616 гривень. На транспорті аналогічне «відставання» становить майже 50 відсотків.Загалом же у промисловості Полтавщини «жіноча» зарплата не сягає навіть сімдесяти відсотків «чоловічої».

Винятки з правила, звісно, трапляються.У фірмах, які займаються операціями на ринку нерухомості, таки зафіксована перевага жінок, але з різницею аж у... 10 гривень. І це при тому, що за освітнім рівнем, а значить, і за рівнем кваліфікації, прекрасна стать крокує попереду.А от у прагненні посісти «хлібніші» місця їм зі своїми «конкурентами по статі», звісно, не зрівнятися.Тож ситуація, коли левову частку фонду зарплати «з’їдають» чоловіки–керівники, а майже всю «чорнову» роботу виконують їхні підлеглі–жінки, залишається більш ніж типовою.