Знущання газом

15.11.2008
Знущання газом

Малюнок Володимира СОЛОНЬКА.

Багатоповерхівка на 140 квартир по вулиці Гром­ницького, 2 у Тернополі — не зовсім звичайна. Десять років тому її здали як кооператив місцевого педагогічного інституту (тепер університет. — Авт). Буквально в перші дні, прагнучи жити і господарювати по сучасному та максимально долучатися до забезпечення комфорту свого житла, мешканці створили товариство співвласників під назвою «Освіта». Об’єднавши людей розумних та інтелігентних — в основному це викладачі та аспіранти згаданого ВНЗ і члени їхніх сімей — воно стало хорошим прикладом того, як можна діяти спільно на благо всіх і кожного. Сьогодні ж ця єдність допомагає людям вести справедливу, але нерівну боротьбу з «Тернопільміськгазом», який фактично знущається над ними, наплювавши на рішення п’яти судів.

З перших же днів заселення будинку на його даху, задля попередження усіх можливих проблем теплопостачання, було абсолютно законно облаштовано модульну дахову котельню. Відтак, окрім газових лічильників на плити в кожній квартирі, встановили й один спільний для цієї котельні, показники якого мешканці оплачували пропорційно до своєї житлової площі. Впродовж десяти років котельня безперебійно забезпечувала будинок теплом, а люди справно сплачували «Тернопільміськгазу» кошти, і жодних претензій до них не було.

Як раптом минулоріч, наче сніг на голову, на освітян «впала» вимога газовиків про те, що їхнє ОСББ (об’єднання співвласників багатоквартирного будинку) повинне терміново переоформити договори і платити за газ уже не за тарифами звичайних споживачів, а як... підприємство, що виробляє і реалізує тепло­енергію! Тобто в кілька разів дорожче. При цьому ВАТ «Тернопільміськгаз» посилався на досить «туманне» формулювання постанови Кабміну від 2001 року «Про забезпечення споживачів природним газом», яке впродовж попередніх шести років мешканців на Громницького, 2 чомусь не стосувалося.

Коли люди справедливо обурилися і відмовилися виконувати згадану вимогу, адже ні за документами, ні за реальним станом речей нічого спільного з підприємством з виробництва теплоенергії ОСББ не має, холодного осіннього дня до їхньої дахової котельні просто припинили подачу газу.Тоді група мешканців уперше звернулася до суду і виграла його. Судовим рішенням дії «Тернопільміськгазу» визнано незаконними. Відтак постачальника блакитного палива зобов’язали відновити газопостачання. ВАТ подало апеляцію, але її було відхилено — суд однозначно встановив, що об’єднання співвласників багатоквартирного будинку «Освіта» є неприбутковою організацією, його дахова котельня виробляє тепло і гарячу воду винятково для потреб членів вказаного ОСББ, тобто мешканців будинку, там не ведеться окремий приладовий та бухгалтерський облік і не надаються платні послуги з теплопостачання і гарячого водопостачання.

Подачу газу до котельні «Освіти» тоді, правда, відновили, але тимчасово, і то був лише початок абсурдної тяганини. Далі «Тернопільміськгаз» звернувся з позовом до Господарського суду, вимагаючи від ОСББ «Освіта» вже укладання договору з ДК «Україна». Суд визнає таку вимогу необґрунтованою, але монополісти далі не заспокоюються і подали касаційну скаргу до Верховного Суду... На сьогодні мешканці «Освіти» вже виграли п’ять судів, але і далі вимушені проживати в холодних квартирах без гарячої води. Зверталися вже в усі можливі інстанції — в прокуратуру, міську раду, в облдержадміністрацію і до депутатів Верховної Ради, в Кабмін і навіть секретаріат Президента. Скрізь їх начебто і розуміють, із законністю їхніх вимог погоджуються і клятвено обіцяють якнайшвидше допомогти у вирішенні проблеми. Але поки що все залишається без змін.

Схоже, що газовим монополістам наплювати і на людей, і на закони цієї держави. Ну з ними все зрозуміло, але що ж це за держава така, вибачте, що не може забезпечити на своїй території виконання рішення своїх же судів? «Хочу дочекатися ще рішення Верховного Суду, відтак подати позов до Європейського — вже на Україну», — з болем каже один із мешканців, член правління ОСББ «Освіта» Ярослав Гринчишин.

Те, що з ними роблять, мешканці багатостраждальної багатоповерхівки називають антидержавною політикою. Тим паче що в усіх цивілізованих країнах облаштування подібних дахових котелень вважається чи не найекономічнішим і найзручнішим способом опалення великих будинків, тож навіть субсидується дер­жавою. Люди переконані: газовики вирішили зробити собі на них бізнес, вимагаючи віднедавна ще й доплати за весь раніше спожитий газ. А також — що їх просто намагаються виморити, бо в Тернополі вже є приклади, коли мешканці подібних будинків із даховими котельнями «здались» і платять за газ утридорога.

На Громницького здаватися поки що не збираються. Тим часом ситуація у будинку буквально позавчора дуже ускладнилася. У зв’язку, мабуть, із тим, що багато хто рятувався від холоду електронагрівачами, в будинку через завелику напругу замкнуло електропроводку і загорілася щитова, тож майже півтисячі мешканців, серед яких чимало маленьких дітей та людей літнього віку, залишились більш як на добу ще й без світла. Відтак доведені до відчаю тернополяни вирішили виставити пікет під облдержадміністрацією і не знімати його доти, доки в оселях не з’явиться нарешті тепло.

Що думає з цього приводу керівництво «Тернопільміськгазу», дізнатися «УМ» не вдалося — керівництво ВАТ тримає «глуху оборону» проти засобів масової інформації.