НОВИНИ ПЛЮС

15.11.2008

Жертви американських бомбардувань

Щонайменше 12 осіб загинули внаслідок ракетного обстрілу села в пакистанській провінції Північний Вазиристан поблизу кордону з Афганістаном. Обстріл вівся з американського безпілотного літака, повідомила вчора Бі–Бі–Сі з посиланням на місцеві джерела інформації. Цей населений племенами регіон є місцем базування бойовиків Талібану та «Аль–Каїди». Але бомби не завжди влучають «за адресою». Упродовж останніх тижнів від бомб з американських безпілотних літаків у цьому районі загинули десятки цивільних мешканців. Загалом, з 1 вересня і до вчорашнього дня американці здійснили 17 авіаударів по цьому регіону.

Команда Хендрікса в повному складі на небі

Британського барабанщика Мітча Мітчела, члена першої групи легендарного рок–гітариста Джимі Хендрікса, знайшли мертвим у середу в кімнаті готелю «Бенсон» у місті Портленд, штат Огайо. Йому був 61 рік. Агенція «Ассошіейтед прес» подала цю сумну новину лише вчора разом із висновком медичної експертизи: смерть настала з природних причин.

Джимі Хендрікс, якого і через 38 років після смерті вважають кращим рок–гітаристом усіх часів, барабанщик Мітч Мітчел та басист Ноел Реддінг створили в середині 60–х років групу Jimi Hendrix Experience (досвід Джимі Хендрікса»), яка здобула світову славу. Хендрікс помер від передозування наркотиків 1970 року у віці 27 років. Ноел Реддінг помер 2003 року. Мітч Мітчел пішов за колегами останнім.

Хороша новина. Шкода, що фальшива

У середу перехожим на вулицях Нью–Йорка роздавали безкоштовні примірники газети «Нью–Йорк таймс», яка датована... 4 липня 2009 року, тобто наступним Днем незалежності США. Першу сторінку прикрашав великий заголовок: «Війна в Іраку закінчилася». Та й на інших сторінках містилися не менш сенсаційні новини про неймовірну лібералізацію життя у США, відміну дискримінаційних законів. Лише наступного дня стало відомо, що справжня газета «Нью–Йорк таймс» немає нічого спільного з цією дуже якісно виготовленою підробкою. А вчора стали відомі й видавці «новин завтрашнього дня» — ліберальна група The Yes Men («Люди Так»), яка визнала, що випустила фальшивий примірник загальним накладом 1,2 млн. примірників. Фінансування фальшивого видання було здійснене за рахунок невеликих пожертв. Тепер справжній «Нью–Йорк таймс» вирішує, чи сприйняти цю історію як жарт, чи звертатися до суду.

Каліфорнія готується до землетрусу

Мільйони мешканців Південної Каліфорнії позавчора брали участь у найбільших в історії США навчаннях, які мають за мету приготувати громадян до очікуваного віддавна «великого землетрусу», який може статися в цьому сейсмічно активному регіоні. У навчаннях брав участь і губернатор Каліфорнії Арнольд Шварценеггер. Радіо та телебачення в подробицях інструктувало населення, як слід поводитися. Програму навчань розробили 300 американських науковців, які виходили з того, що Каліфорнія зазнала землетрусу силою 7,5 бала за шкалою Ріхтера. Вони передбачили, що за таких умов не уникнути смерті приблизно двох тисяч осіб та поранень 50 тисяч. 250 тисяч можуть втратити дах над головою, а матеріальні збитки сягатимуть 200 млрд. доларів. У світі навчання подібного масштабу до цього часу проводилися лише в Південній Кореї.

1994 року під час останнього землетрусу в Каліфорнії силою 6,7 бала загинули 57 осіб, а землетрус силою 7,8 бала 1906 року позбавив життя понад трьох тисяч осіб.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>