Зоряні хроніки смутного часу

14.11.2008
Зоряні хроніки смутного часу

Костянтин Дараган застерігає — рік наступний буде важкий. Але до всього треба ставитись розважливо. (Фото з персонального сайту Костянтина Дарагана.)

Ще зовсім недавно західна економіка здавалася непорушною, світові валюти стійкими, міжнародний ринок «живим». І ось маєш — усе відразу стало з ніг на голову. Метушлива паніка, правда, вже встигла змінитися стабільною тривогою, але від цього нікому не стало легше. Складається враження, що хтось впливовий злісно пожартував над нами або підсунув з якоюсь конкретною метою велику передноворічну свиню. Ось про це «УМ» і вирішила поговорити з кандидатом філософських наук, доцентом Харківського національного аерокосмічного університету імені М. Жуковського, астрологом–практиком Костянтином Дараганом.

 

Конфлікти можуть «розморозитись»

— Костянтине, на ваш професійний погляд: нинішня економічна криза — прямий наслідок позиції зірок на небі, результат наших земних процесів чи, скажімо, прорахунків?

— Це пов’язано із серйозними астрологічними чинниками, які поза нашою волею. В астрології багато речей відбувається циклічно, тому прийнято говорити про періоди. Так от, у 2008—2009 роках починається новий період, що має безпосереднє відношення до сфери посилення влади і державного управління. Наприклад, у країнах СНД у 1994—1995 роках трапилася схожа перебудова, формувалася нова тенденція. Але її вирізняло укрупнення бізнесу (пригадуєте, як з того часу нестримно почали зникати лотки і будувалися магазини), а також процеси законотворення. Різко змінився тоді й характер політики. Люди буквально піднімалися на владні вершини на хвилі популістських обіцянок, завдяки особистій популярності.

Так от, цей минулий період якраз доживає, умовно кажучи, свої останні дні. Починаючи з 2009 року наша цивілізація ввійде у нову геополітичну епоху, яка триватиме як мінімум до 2020 року і радикально відрізнятиметься від світу, який маємо нині. Саме 2008–го стартували незворотні процеси, які, мов лавина, наростатимуть упродовж найближчих років. Це нагадує спуск на лижах із трампліна. Процес, що почався, вже неможливо зупинити. Швидкість тільки зростатиме.

— А які основні тенденції згаданого вами нового періоду?

— Варто чекати посилення національно–авторитарних ідей у владі, у тому числі і в демократичних державах. А також розвиток різних «авторитарних капіталізмів» і «керованих демократій». Цілком імовірне відродження класичних тоталітарних режимів в іншому вигляді і під новою (можливо, демократичною) назвою, але з тими ж національно–імперськими амбіціями і деструктивною спрямованістю. До того ж круто замішаною на масованій пропаганді.

У світі також відбуватиметься переродження усіх провідних ліберальних демократій у новий формат. Тією чи іншою мірою це стосуватиметься усіх європейських держав, а також США, Росії та України. Процеси світової інтеграції, найімовірніше, будуть загальмовані або припиняться взагалі. Їм на зміну, навпаки, прийде період перерозподілу кордонів. Причому не стільки за державною, стільки за мовною, релігійною, тобто культурною, ознакою.

Однією з найхарактерніших рис нового світу стане також неминуча, з астрологічної точки зору, гонка озброєнь і мілітаризація країн. Як результат, у 2010—2011, 2013—2014 роках вірогідна ціла низка короткострокових, але масштабних за своїми наслідками, військових конфліктів. Боротьба за незалежність структур і регіонів, які входили до складу великого цілого, — загальна особливість періоду, що настав. Можна, наприклад, упевнено прогнозувати зростання напруженості у всіх нинішніх заморожених конфліктах, автономіях і невизнаних країнах. Насамперед це торкнеться Близького Сходу, Балканського півострова, території Пакистану.

У світовій економіці загальним моментом наступного року буде те, що збережеться нестабільність світових валют. У першу чергу — євро. Також, попри нинішнє падіння цін на нафту, наступного року вартість основних енергоносіїв продовжить зростати.

У нас все, «як і «в людей», тільки під «домашнім» соусом

— Костянтине, яким буде новий рік для України? І що б ви в цілому сказали про майбутнє нашої країни?

— Рік, безумовно, нас чекає кризовий. Власне, криз буде навіть кілька. У період з березня по липень Президент Віктор Ющенко може опинитися в ситуації, близькій до імпічменту. Проте якщо утримається на посту, то наприкінці року істотно посилить свої позиції через зовнішні події — дуже висока вірогідність скандалу, спровокованого за межами країни. Неспокійним бачиться і кінець весни. У цей період можлива чергова криза влади, аж до відставки уряду або нового паралічу парламенту. Ще один сплеск політичного протистояння імовірний у вересні. Словом, обридлий хаос останніх років не припиниться. Ба навпаки, — отримає нові фарби. Будь–якому уряду України, яку б політичну силу він не представляв, можна буде наступного року лише поспівчувати.

У 2009–му нарешті буде оприлюднена досі таємна інформація щодо однієї із резонансних кримінальних справ. Гучного скандалу у зв’язку з цим не обминути. Не виключено також «злиття» в засоби масової інформації доказового компромату на людей, які є владною елітою України. Країну навряд чи мине затяжна позиційна боротьба за владу впродовж більшої частини року. Появу стійкої виконавчої влади раніше 2010–2012 років прогнозувати важко. Радше нова влада в основі своїй буде авторитарною, якщо формально і вважатиметься демократичною. Однак саме у цей період можна чекати політичної стабілізації і повернення політики у правове поле. Але якщо говорити про більш віддалену перспективу, то можу сказати, що політичного миру і злагоди в нашій країні не буде ще приблизно 5–7 років як мінімум.

У фінансовому плані я б відзначив період з квітня по червень як депресивний для нашої економічної системи. Є велика вірогідність занепаду економіки. Водночас у другій половині наступного року нарешті стане можливим проведення реформи Конституції, про яку так довго говорять політики. Також імовірна реформа влади або ухвалення доленосних для країни рішень неконституційним або навіть силовим способом.

Не дай натовпу поглинути твоє «Я»

— Наступний рік буде роком відразу шести затемнень. Як вплине ця ситуація на земне життя?

— Особливо лякатися не треба, але слід уникати серйозних рішень у так звані кризові дати. Це, в основному, 26 січня, 9 лютого, 27 квітня, 11 травня, 7 липня, 22 і 30 липня, 6 і 13 серпня, 2, 23 і 30 жовтня, 6 і 13 листопада. Також рік провокуватиме нас на імпульсивні і непродумані вчинки та рішення і на те, що багато проблем ми створюватимемо собі самі. Потрібно сім разів відмірювати і один відрізати, твердо пам’ятаючи про те, що вітер у голові попутним ніколи не буває. Авантюризм не приноситиме успіху. Необхідно все ретельно прораховувати і готувати. Навіть імпровізації.

— Проаналізувавши і ваш, й інші астрологічні прогнози на найближчий період, можна зробити висновок, що наша цивілізація наблизилася до межі, за якою вже нічого не може бути по–старому. Яких конкретно змін вимагають від нас зірки?

— По–перше, минув час, коли до влади було легко приходити людям, яких древні греки називали «демагогами». Одна з вимог нових реалій — прагматизм і відмова від різних міфів і навіть ідеалів на користь ефективності та вигоди. Це стосується не лише нашої країни.

Друга загальна тенденція — об’єд­нання тих, хто має щось спільне за культурною, духовною ознакою, а не національною і державною ідентичністю. Цей час вимагатиме від кожного з нас відповіді на питання: «З ким ти?». Одна з дуже небезпечних тенденцій нової епохи пов’язана із зростанням значення держави і її структур. Відродиться колективізм у новому вигляді і виникне ризик поглинання частини цілим. Тому дуже важливо не стати частиною натовпу, навіть якщо у ньому усі твої друзі. Необхідно залишитися Особистістю і не зрадити власному сумлінню.