Обама-мама

08.11.2008
Обама-мама

Мішель вітає Барака Обаму з перемогою. (Фото Рейтер.)

Дружина Барака Обами — Мішель та їхні дві доньки стали «фірмовим знаком» виборчої кампанії. Мішель подавала себе ефектно й успішно справлялася з усіма викликами жадібних до сенсацій ЗМІ. За Мішель не помітили жодної значущої помилки, яких удосталь наробили впродовж кампанії і колишня претендентка в кандидати від Демократичної партії Хілларі Клінтон, котра має восьмирічний досвід перебування в ролі «першої леді», і кандидатка у віце–президенти від Республіканської партії Сара Пейлін, яка виношує плани посісти в майбутньому крісло в Білому домі.

 

Хороша дружина — частина політичного успіху

Родина Обами презентувала себе перед людьми як ідеальна американська сім’я, яка може бути зразком для співвітчизників і світу. Барак Обама на мітингу в Чикаго, коли стало зрозуміло, що він переміг, перш за все висловив подяку за підтримку своїй дружині, а вже потім — усім іншим, соратникам і симпатикам. Він сказав, що Мішель була його найкращим другом упродовж багатьох років. «Саша і Мелія, я люблю вас більше, ніж ви можете уявити. Ви заслужили нового цуцика, який переїде з вами до Білого дому», — сказав Обама, звертаючись до доньок.

Мішель є типовою афроамериканкою, виглядає дуже відданою чоловікові та родині. «У цій чудовій країні, де проста темношкіра дівчинка з південних передмість Чикаго може закінчити коледж та Гарвардську юридичну школу, де молодий чоловік, який народився на Гаваях, має всі шанси стати хазяїном Білого дому, в такій країні ми повинні зробити все, щоб світ став таким, яким він повинен бути!», — пафосно заявив Обама.

Як набиралися очки перемоги

Мішель Обама є таким самим харизматичним оратором, як і її чоловік, і не раз доводила це як перед стотисячними натовпами на виборчих мітингах, так і в численних телепрограмах. Для порівняння: кандидат у віце–президенти від республіканців Сара Пейлін зашкодила власному іміджу та позбавила не однієї тисячі голосів свого партнера Джона Маккейна вже тим, що витратила 150 тис. доларів із виборчого бюджету на одяг, взуття та прикраси. Коли пристрасть Пейлін до дорогих речей за чужий кошт була в зеніті обговорення, Мішель Обама якраз була гостею телепрограми The Tonight Show («Вечірнє шоу»), куди з’явилася у звичайних спідничці, блузці та пуловері, котрі можна купити в будь–якому «народному» універмазі. Вона відмовилася коментувати пристрать губернаторки Аляски «до гламуру», а лише зазначила, що вони з чоловіком купують одяг за власні кошти. Під час кампанії, де жодне слово і жест не залишаються непоміченими, така делікатність і стиль поведінки були гідно оцінені виборцями.

Простота та природність Мішель виявлялися і в тому, що вона визнавала перед камерами, що її доньки не особливо переймаються виборчою кампанією тата. В цьому могла переконатися вся Америка у день голосування, коли Обама вкидав бюлетень до урни, а його шестирічна донька Саша в цей час позіхала на весь рот перед телекамерами. Мішель розповіла: коли старша, десятирічна, Мелія дізналася, що її батька «будуть показувати в телевізорі, і то відмовила перемкнути на той канал зі своєї улюбленої дитячої телепрограми. Коли Барак дізнався про це, то лише, сміючись, пожалкував, що не має грошей, аби викупити рекламний час ще й на каналі «Діснея». Так Мішель «кувала» імідж «простої родини».

Неблакитна кров

Усі 43 попередні президенти США були білими чоловіками–протестантами (за винятком католика Джона Кеннеді), а їхні дружини походили або з багатих, або з аристократичних родин. Серед усіх перших леді Мішель Обама є винятком і за кольором шкіри, і за соціальним походженням. Журналісти вже дали їй прізвисько «Неймовірна місіс О.», але вона не буде другою Жаклін Кеннеді, вона буде собою, якою сформувалася, мешкаючи в передмісті Чикаго. За час виборчої кампанії в американських ЗМІ з’явилися десятки інтерв’ю з приятельками Мішель. Із них вимальовується портрет жінки, яка тримає свого чоловіка «на короткому повідку», будить його о другій ночі, коли котресь із дітей має високу температуру, не радячись із своєю половиною, виймає кредитну картку, коли бачить у магазині річ, яка їй подобається, — ЗМІ пишуть, що Мішель «має серце, більше за нашу планету, та ще довший язик» — за словом для ядучого коментаря до кишені не полізе.

А ще Мішель посіяла сенсацію — заявила, що зовсім не носить панчохи: мовляв, зависока, тож важко підібрати потрібний розмір. Америку більше вразило не те, який колір шкіри у майбутньої першої леді, а що вона не має того атрибуту білизни, який є обов’язковим для хазяйки Білого дому. Це тектонічний струс в американських уявленнях про леді, тим більше — Першу леді. Мішель впала на американців несподівано, немов бомба, і тепер вони якось мусять жити з цим. Бо здійснити контрольоване безпечне знешкодження цієї бомби не видається можливим. Для багатьох білих американців було легше «переварити» Барака, ніж Мішель. Вона дійсно змінить «обличчя» американської політики. Барак і Мішель є символами боротьби покоління, символізують кінець певного процесу в американському суспільстві, коли старе відходить, а нове, несподіване, вступає у свої права.

 

ДОВІДКА «УМ»

Мішель Лаверн Робінсон (таке її дівоче прізвище) народилася 17 січня 1964 року в Чикаго. Має старшого на 16 місяців брата Крейга, який зараз тренує чоловічу баскетбольну команду університету штату Оригона. Її батько, Фрейзер Робінсон (помер 1991 року), працював у водоканалі Чикаго, але траншеї не копав — обіймав керівні посади середнього щабля, був активістом місцевого відділення Демократичної партії. Мати Меріен трохи працювала секретаркою, але більшість часу виховувала дітей. Родину можна було віднести до середнього класу, бо заробітки її глави були на чверть вищими, ніж у шкільного вчителя. Робінсони займали половину стандартного будинку на дві родини.

Мішель була однією з кращих учениць у класі, цікавилася американською історією та місцем у ній афроамериканців. Вищу освіту здобула у Прінстонському університеті та Гарвардській школі права. Потому повернулася до Чикаго та почала працювати у правничій фірмі «Сідлі Остін», де й познайомилася з Бараком. Можна сказати, що їх обвінчала доля та обставини, оскільки в цьому відділенні фірми не було інших співробітників афроамериканського походження. Пара побралася в жовтні 1992 року.

Після того, як Барак Обама був обраний до Сенату, подружжя відмовилося переїздити до Вашингтона, а залишилося мешкати в рідному місті, що було гідно оцінено співгромадянами.

Пара має двох доньок: Мелію Енн (нар. 1998) та Наташу (2001), яку зменшено називають Сашею.

Відповідно до фінансового звіту подружжя за 2006 рік, Мішель на своїй правничій роботі заробляла за рік 273 тис. 618 доларів, а річна зарплата Барака в Сенаті становила 157 тис. 82 долари. Сумарні прибутки родини за 2006 рік становили, з урахуванням її нарахувань як для члена правління компанії «Трі Хаус Фуд» та його авторських гонорарів за книги та викладацьку діяльність, 991 тис. 296 доларів.

Мішель Обама має доволі дивне хобі — хула–хуп, тобто крутіння обруча навколо талії. Цьому хобі вона завдячує своій бездоганній фігурі. Барак Обама якось визнав у інтерв’ю тижневику «Піпл»: «У цьому Мішель краща з усіх, кого я знаю. Якщо вже вона спіймає ритм, то буде крутити обруч, поки не впаде від утоми на коліна».

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>