Цьому дам, цьому не дам

08.11.2008

Позачергова сесія Сумської облради знову вимушено звернулася до питання «Про внесення змін до обласного бюджету на 2008 рік». Спонукав до цього протест обласної прокуратури, яка заявила, що попереднє рішення порушує Конституцію та Бюджетний кодекс.

Нагадаємо: йшлося про пропозицію обладміністрації щодо виділення дотацій районам із коштів перевиконання обласного бюджету. Додаткові вливання запобігли б створенню до кінця року заборгованостей із зарплати бюджетникам. Минулого разу, як уже повідомляла «УМ», обласна рада згоди на це не дала.

Як сказав голова ради В’ячеслав Шапошнік, з даного приводу депутати почули багато звинувачень на свою адресу. Але нині ситуація змінилася: поглибилася загальна криза, депутати вивчили ситуацію на місцях і виявили, що потреба в дотаціях таки є. Тож, запропонував голова, рада має підтримати райони та міста. Стосовно цього знайшли спільну думку на погоджувальній раді, що передувала сесії.

Утім, виявилося, що просте рішення не задовольняє депутатів. Вони запропонували проголосувати лише за окремі пункти змін до бюджету, решту — вивчити додатково. При цьому виділити дотації районам не вважали за можливе. Або ж погоджувалися надати їх лише вибірково — «найбільш депресивним». Мовляв, кожен район повинен забезпечувати свій бюджет, тобто вирішувати власні проблеми самостійно.

Так і проголосували: дати — тільки шести районам. У решті районів бюджетники мають чекати, поки облрада додатково «розбереться у проблемі». Рішення суперечливе з різних точок зору, але — так постановили обласні депутати...