НОВИНИ ПЛЮС

06.11.2008

Загибель керівника МВС Мексики

Позавчора ввечері невеликий літак, яким міністр внутрішніх справ Мексики Хуан Каміло Моуріньо повертався з візиту до столиці, загорівся просто в повітрі й розбився. Серед загиблих, інформує «Рейтер», кілька помічників міністра та помічник прокурора Мексики.

Учорашні газети Мексики наповнені різними версіями, зокрема й підозрами щодо невипадковості смерті 37річного Моуріньо, адже він був зіркою тамтешньої політики, вірогідним претендентом на президентське крісло. Крім того, він боровся з наркомафією, отож цілком міг стати їхньої мішенню. Наразі причини катастрофи літака з’ясовують.

Саакашвілі зняв керівника Генштабу

Президент Грузії Михаїл Саакашвілі звільнив із посади керівника Генштабу ЗС Зазу Гогаву за, як він сформулював, «виявлені в серпні огріхи». Іншими словами — за програну росіянам військову операцію. Новим керівником Генштабу призначено Володимира Чачібаю, котрий обіймав уже цю посаду до 2006 року. Утім Гогава не розжалуваний «в нулі»: як передає сайт «Лєнта.ру», він керуватиме прикордонною поліцією.

Автокатастрофа в Німеччині

20 осіб загинули і щонайменше 12 опинилися в шпиталях із пораненнями внаслідок позавчорашньої автокатастрофи туристичного автобуса в Німеччині на трасі Ганновер—Берлін. Більшість загиблих — літні люди, вказує «Німецька хвиля».

Автобус спалахнув просто на ходу, а потім водій встиг відвести його на узбіччя. Як підозрюють поліцейські, причиною займання міг стати недопалок, залишений кимось із пасажирів у туалеті.

Бомби на весілля

Позавчора американська авіація розбомбила афганське село, в якому саме відбувалося весілля. Десятки людей загинули, передає «Ассошіейтед прес», втім не називаючи точне число жертв. Цю інформацію кореспондент агенції отримав від поранених, яких шпиталізували до лікарні в Кандагарі. Американське командування заявило, що не має жодної інформації про цей інцидент. Однак учора про бомбардування мирного села і загибель людей заявив на пресконференції президент Афганістану Хамід Карзай.

Кім Чен Ір «ожив»

Фото відвідування президентом Північної Кореї Кім Чен Іром військової частини подали вчора провідні газети країни. «Великий вождь», мовляв, стежив за проведенням військових навчань і звернувся до солдатів із напутнім словом. У такий спосіб північнокорейська пропаганда намагається довести дієздатність Кім Чен Іра, який із 14 серпня не з’являвся на публіці. Як стверджує японська розвідка, у Кіма — інсульт, і він пережив операцію головного мозку. Люди, які бачили згадані фото лідера КНДР, стверджують, що його ліва рука слабка, наче в паралічі.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>