Національний парк і наші гриби

05.11.2008

Проти одноголосно проголосували депутати сільської ради села Жовнино Чорнобаївського району на Черкащині. Це село розташоване «на розі» Кременчуцького моря та гирла річки Сула. Саме там після Указу Президента «Про невідкладні заходи щодо розширення мережі національних природних парків» на території вже наявного ландшафтного заказника загальнодержавного значення «Сулинський», площа якого сягає майже вісім тисяч гектарів, створюється Національний природний парк «Нижньосульський».

«Люди в нашому селі переконані, що після створення Національного парку їм закриють доступ до води та лісу, вони не матимуть змоги, як тепер, ловити рибу чи збирати гриби. Тож депутати й проголосували проти цього парку», — пояснив «УМ» сільський голова Жовниного Володимир Омельченко. Селяни бояться, що сюди прийде ще й приватний капітал, а в чесність його намірів вони не вірять. Кажуть, тоді берег узагалі опиниться за колючим дротом, а 218 гектарів майбутнього парку, котрі прилягають безпосередньо до цього села, стануть недоступними «простим смертним».

Свого часу Жовнино було переселено з місць, на яких тепер б’є хвилями Кременчуцьке водосховище. Тоді, коли трохи не силою змусили перебратися з віками насиджених біля Дніпра місць, людям теж обіцяли золоті гори.

До речі, проти створення Національного природного парку «Нижньосульський» проголосували також і депутати сусідніх сіл — Великої Бурімки, Мохнача, Лящівки.