Обструкція права голосу

05.11.2008

У секретаріаті Президента стверджують, що проведення виборів і сьогодні залишається «надзвичайно актуальним питанням». Про це заявив перший заступник глави СП Олександр Шлапак. Щоправда, при цьому він не розповів про час, коли можуть відбутися такі вибори. А на питання про те, як можна провести вибори, якщо парламент відмовляється прийняти зміни до бюджету, які передбачатимуть фінансування виборів, Шлапак відповів: «Коли парламентарії позбудуться ілюзії щодо можливого створення певної коаліції, вони самі приймуть рішення про фінансування дострокових виборів», — цитує чиновника агенція «Ліга–бізнес–інформ».

Справді, деякі сили сподіваються сформувати у ВР коаліцію. Наприклад, БЮТівці закликають створити таку коаліцію, яка б налічувала і всі п’ять парламентських фракцій. Такими широким загалом Юлія Володимирівна збирається долати наслідки економічної кризи. Виборів у БЮТ не хочуть. Народний депутат Андрій Портнов розповів газеті «Дєло», що тимошенківці й далі мають намір блокувати ініціативу Президента. «Ми за формальними ознаками практично завалимо позовами адміністративні суди. Створимо на цей період найпотужнішу розгалужену на всі регіони України юридичну службу, що буде оскаржувати найменші формальні й фактичні події, якщо вони будуть відбуватися у виборчому процесі», — розповів Портнов. Він зізнався, що «це робитиметься для того, щоб, підійшовши до дати виборів, ми змогли визнати їх недійсними».

Андрій Портнов каже, що БЮТ згоден тільки на два варіанти: «Або нехай наші опоненти створять нову коаліцію і виберуть собі новий уряд, або нехай не заважають працювати діючому Кабмінові».

Тим часом Президент звернувся до Прем’єр–міністра Юлії Тимошенко, аби уряд виділив з резервного фонду гроші на проведення дострокових виборів до місцевих органів влади. Це не забаганка: рішення про проведення дочасних виборів було прийняте Верховною Радою ще 4 вересня. Глава держави наголошує, що у зв’язку із ситуацією, яка склалася з фінансуванням цих виборів, «реалізація виборчих прав громадян поставлена під загрозу». Нагадаємо, 30 листопада мають відбутися вибори п’ятьох мерів (зокрема, Мукачева та Рівного), 14 селищних та 106 сільських голів.