НОВИНИ ПЛЮС

04.11.2008

Допомога для Конго

Бої, які тривають на сході Демократичної Республіки Конго (ДРК), вигнали з домівок понад 1,6 мільйона осіб. Як заявив у столиці Танзанії — Дар–ес–Саламі — глава британського МЗС Девід Мілібенд, біженцям бракує харчів, води та засобів першої необхідності, виникла загроза вибуху епідемій. Позавчора Мілібенд разом із французьким колегою Бернаром Кушнером провів переговори у штаб–квартирі Африканського Союзу в столиці Танзанії. Глави МЗС Франції та Великої Британії також провели переговори з главами урядів ДРК та Руанди — Джозефом Кабілою і Полом Кагаме, намагаючись переконати їх не допустити подальшої ескалації війни в цій частині Африки.

Місія ООН у ДРК оголосила про готовність відправити гуманітарний конвой із продовольством та медикаментами для 250 тисяч біженців у конголезькій провінції Північна Ківу. Але ця колона має пройти через території, контрольовані повстанцями–тутсі, тож потрібно отримати гарантії, що конвой не буде розграбований повстанцями.

Арешт убивців журналістів

Поліція Хорватії висунула звинувачення п’ятьом особам у вбивстві 23 жовтня у столиці країни Загребі головного редактора тижневика «Націонал» Іво Пуканича та керівника служби маркетингу цього видання. Троє з них є громадянами Хорватії і вже заарештовані, а двоє інших із сербським громадянством надалі перебувають у бігах. Після вбивства журналістів було змінено главу МВС Хорватії, і слідство почало просуватися активніше. Розгул організованої злочинності в Хорватії може стати на заваді запланованому на 2010 рік вступу цієї країни до ЄС.

Повені у В’єтнамі

Щонайменше 55 осіб загинули внаслідок сильних злив, ураганних вітрів та повеней, які не вщухають останні 10 днів у центральній та північній частинах В’єтнаму. У столиці країни — Ханої — загинули 18 осіб, більшість із них — під поваленими деревами чи від ударів блискавок. У Ханої внаслідок дощів, які не вщухають із минулої п’ятниці, паралізований міський транспорт та затоплено окремі райони. У В’єтнамі, який має 86 мільйонів мешканців і 3200 кілометрів морського узбережжя, щороку сотні людей гинуть унаслідок тайфунів, стихійних лих та повеней.

Смерть онука Сталіна

Минулої неділі в Москві на 64–му році життя помер Йосип Алілуєв — син доньки Сталіна Світлани від першого шлюбу. Йосип Алілуєв працював кардіологом. Вийшли друком більше 150 його праць та монографій про хвороби серця. Він не писав спогадів, не давав інтерв’ю, хоча з усіх онуків Сталіна Йосип Алілуєв єдиний, хто спілкувався з дідом.

Його батьком був Григорій Морозов, на той час студент Московського державного університету. Світлана Алілуєва, єдина донька Сталіна, вийшла за нього заміж 1943 року, а 1947 року пара розлучилася. 1967 року Світлана Алілуєва втекла до США. Тепер 82–річна Алілуєва мешкає у притулку для старих у штаті Вісконсин.

Не стало капітана Немо

Позавчора у віці 86 років помер славетний швейцарський учений–океанолог Жак Піккар, якого вважали одним із найбільших дослідників ХХ століття. Він продовжив справу свого батька — фізика Огюста Піккара, який винайшов стратостат і батискаф.

23 січня 1960 року Жак Піккар разом із лейтенантом ВМС США Доном Уолшем на батискафі «Трієст» спустився на «дно Землі», найглибшу точку світового океану, — Маріанську впадину в Тихому океані. Тоді прилади батискафа зафіксували глибину 11 тисяч 521 метр. Пізніше ця цифра була скоригована з допомогою більш точної апаратури до 10 тисяч 918 метрів. Яким же було здивування дослідників, коли на такій глибині вони зустріли риб розміром до 31 сантиметра — глибоководну камбалу. В останні роки Жак Піккар займався розробкою літака, який мав працювати на сонячній енергії.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>