Вічовики через роки

04.11.2008

Дев’яносто років тому, 3 листопада 1918–го, в руслі бурхливих подій національно–визвольної революції на західноукраїнських землях відбулося знамените народне віче в Чернівцях, у якому взяли участь майже десять тисяч осіб. Виходячи з права кожного народу на своє національне самовизначення, віче прийняло ухвалу: Чернівці, українські повіти Заставнівський, Кіцманський, Вашковецький та Вижницький повністю, Чернівецький та Сіретський — за винятком румунських громад, а також переважно українські громадяни Сторожинецького, Радівецького і Кимполунзького повітів творять окрему українську область. У цій області найвищою визнається влада Української національної Ради у Львові. Та основною була остання вимога, сформульована на самому вічі його учасниками: «Віче бажає прилучення австрійської частини української землі до України».

Спираючись на рішення Буко­вин­ського віча, українська делегація на Мирній конференції в Парижі 17 травня 1919 року заявила офіційний протест з приводу загарбання північної частини Буковини королівською Румунією. Українські політичні та громадські діячі, посилаючись на ухвалу народних зборів, відстоювали згодом права буковинських українців у Секції меншостей при Лізі Націй та в Конгресі національних меншин Європи, тобто задовго до горезвісного пакту Ріббентропа—Молотова про поділ сфер впливу в Європі між Німеччиною й СРСР.

У незалежній Україні вдячні нащадки колишніх учасників віча щороку урочисто відзначають 3 листопада як регіональне державне свято єднання краю зі своєю Вітчизною — Україною.

 

ПІСЛЯ СТИХІЇ

На святкування ювілейної дати вчора очікували приїзду Президента Віктора Ющенка. Але саме в цей день глава держави перебував у Чорногузах Вижницького району — селі, що найбільш постраждало від липневого паводку, де вже зведено 21 будинок. Ющенко залишився загалом задоволений перебігом робіт та їх темпами. Від себе особисто він подарував двом сім’ям газову плиту та холодильник. Зі 161 будинку в Чернівецькій області, зруйнованою повінню, відбудовано вже сто. Залишились внутрішньобудинкові роботи, які потребують ще певного часу. Глава держави також відвідав Вижницю, де взяв участь у відкритті новозбудованої дамби.