Фінанси співають виборам романси

04.11.2008
Фінанси співають виборам романси

У розпал засідання депутати з ПР Стоян і Лук’янов піднесли спікеру гарбуза зі страшною мордою — символ свята Хелловін. На що Яценюк відповів: «У нас у парламенті кожен Божий день — Хелловін». (Фото Рейтер.)

Дострокові вибори до Верховної Ради якщо й відбудуться, то точно не в цьому році. У п’ятницю парламент, прийнявши закон про подолання наслідків економічної та фінансової кризи, відмовився проголосувати за виділення грошей на вибори. Навіть пропрезидентські сили зізнаються, що тепер вибори можливі тільки наступного року. А Юлія Тимошенко тим часом знову пропонує сформувати коаліцію у форматі БЮТ + «НУНС» + Блок Литвина — тих сил, які ухвалили у п’ятницю антикризовий закон.

 

«Зроби паузу — з’їж кутю»

Народний депутат від «Нашої України — Народної самооборони» Ксенія Ляпіна заявила, що вибори будуть проведені протягом 60 днів після того, «як буде даний сигнал Президента». В інтерв’ю газеті «Коммєрсант–Україна» вона сказала, що «проводити їх у новорічні свята буде не дуже правильно», тому вибори, за її прогнозом, відбудуться після свят.

Поки що Президент України такого сигналу не дав. Глава держави каже, що дата виборів стане відомою після того, як Верховна Рада виділить гроші на волевиявлення. Час тікає, і вносити зміни в бюджет на рік, який за два місяці закінчиться, вже недоцільно. Наприклад, Ляпіна каже, що пункт про фінансування перегонів може бути включений до бюджету на 2009 рік. А це теж означає перенесення виборів.

Політологи вважають, що насправді Президент взяв час на роздуми. Він дає Верховній Раді працювати «в тимчасовому режимі». Наскільки такий стан затягнеться — невідомо.

Обіцяли — проголосували

Антикризовий закон, прийнятий у п’ятницю Верховною Радою, Президент уже підписав. Він похвалив його прийняття того ж дня. «Приємно відзначити, що ці ініціативи в непростій ситуації в парламенті були прийняті, — сказав Президент в ефірі «Свобода» на «Інтері». — Таким чином, на законодавчому рівні ми отримали той документ, який дає багато чітких ясних дій, починаючи з сьогоднішнього дня, і для міністра фінансів, і для голови Національного банку, і для багатьох учасників, дії яких є важливими для подолання кризи».

Антикризовий закон діятиме доти, доки не настане стабілізація (що має зафіксувати ВР окремим рішенням), але не пізніше 2011 року.

У п’ятницю, коли приймався «антикризовий» закон, у парламенті кипіли пристрасті. «Наша Україна» вимагала включити до пакету поправку про фінансування виборів. Ця пропозиція, яка доти наштовхувалася на блокування БЮТівцями президії, нарешті була проголосована. Однак набрала тільки 189 голосів (150 «регіоналів», 38 «нашоукраїнців» і перебіжчик Рибаков із БЮТ).

Попри те, що поправка Ляпіної провалилася, «НУНС» усе–таки підтримав антикризовий пакет у остаточній редакції. Це було принципово, адже голосувати за антикризові заходи відмовилися фракції Партії регіонів і КПУ. Закон, який дозволив Україні отримати 16,5 мільярда доларів позики, ухвалили 243 голосами.

Цього тижня Верховна Рада працюватиме в комітетах та округах. Про вибори на найближчий час можна думати. Утім Голова ВР Арсеній Яценюк, закривши засідання, заявив журналістам, що вимоги виділити гроші на вибори будуть поновлені. «Я не думаю, що ми знімемо це питання з порядку денного так легко», — сказав спікер.

Проголосували — добре, але коаліції не буде

Прем’єр–міністр Юлія Тимошенко, натхненна голосуванням у Верховній Раді, знову закликала сформувати «коаліцію трьох». У неділю в ефірі «5–го каналу» вона заявила: «Заради створення розширеного формату коаліції, де буде «НУНС», БЮТ і Блок Литвина, я готова виконати всі умови Президента. Я готова сісти за стіл переговорів», — сказала Тимошенко. Відповідаючи на уточнююче питання, чи готова вона у випадку формування такої коаліції публічно заявити про відмову від участі в президентських виборах, Тимошенко сказала, що питання треба ставити ширше. «Всі розумні пропозиції, які поставить Президент, я готова сприйняти, підтримати і рухатися вперед», — заявляє лідерка БЮТ.

Що ж до позиції Віктора Ющенка, то вчора він сказав, що питання про можливість поновлення коаліції полягає «у довірі Прем’єр–міністру». Перебуваючи на Буковині, глава держави зазначив, що на сьогодні не бачить жодної політичної сили в парламенті, окрім БЮТ, яка могла би у рамках переговорного процесу підтримати чинного Прем’єра. «Я переконаний: якби Прем’єр по відношенню до коаліції вела себе чесно, не вела закулісних переговорів, не брала консультацій, як розвертати курс України у другу сторону, — ця коаліція працювала б іще багато часу», — сказав Президент. Він наголосив, що єдиним конституційним виходом у цій ситуації є таки позачергові вибори.

 

КОМЕНТАР З ПРИВОДУ

Політолог Володимир Фесенко вважає, що невизначеність із датою проведення дострокових виборів вигідна Президентові та Партії регіонів. «Відкладення виборів — це не лише досягнення БЮТ, але й певна пауза, яку взяли президентська сторона і Партія регіонів. Їм вигідно залишити ситуацію невизначеності для того, щоб зібратися з силами, а, по–друге, використати економічну ситуацію для того, щоб знизити рейтинги, послабити рейтинг Юлії Тимошенко», — вважає голова правління центру прикладних політичних досліджень «Пента».

Тимошенко «йде не лише на серйозну відповідальність, але й на великий ризик», оскільки тема дострокових парламентських виборів «є рушницею, яка висить на стіні, питання — коли вона вистрелить». На його думку, «головним розпорядником, головним керуючим справами», у тому числі щодо політичної ситуації в Україні, є економічна криза. «Саме вона для політичних сил визначатиме, коли ці вибори можна проводити», — цитує політолога УНІАН.