НОВИНИ ПЛЮС

29.10.2008

Вибори­-2008

Центральна виборча комісія стоїть перед «майже нездоланними» перешкодами реалізації указу Президента про дострокові вибори, повідомив учора журналістам голова ЦВК Володимир Шаповал. Він вважає, що для «легальної і водночас легітимної» організації позачергових парламентських виборів Президент Ющенко має видати новий указ.

Також Шаповал каже, що через стислі терміни кампанії може бути знижено ступінь захисту виборчих бюлетенів: «Ми можемо швидко надрукувати бюлетені, але за рахунок втрати якості, на «спрощеному» папері». Водночас голова ЦВК нагадав, що бюлетені, які використовували на останніх двох виборах в Україні, за своєю якістю і захистом наближалися до цінних паперів. Як повідомляє УНІАН, сам Шаповал за рішення про втрату якості бюлетенів не голосуватиме, і Центрвиборчком загалом не має морального права на це.

Відзначення річниці визволення України

Учора Прем’єр­міністр Юлія Тимошенко взяла участь у церемонії покладання квітів до могили Невідомого солдата в Києві з нагоди 64ї річниці визволення України від фашистських загарбників. У церемонії також взяли участь перший віцепрем’єр Олександр Турчинов та інші представники уряду.

Катерину облили фарбою

У ніч із понеділка на вівторок невідомі облили жовтою і синьою фарбою пам’ятник Катерині ІІ у Севастополі. Учора комунальні служби займалися відмиванням фарби зі статуї російської імператриці, інформує УНІАН. Голова громадської організації «Українська громада Севастополя» Мирослав Мамчак повідомив агенції, що на ранок після інциденту йому надійшло декілька «досить хамських, грубих» телефонних дзвінків, але Мамчак заперечує причетність своєї організації до обливання Катерини. «Ми вважаємо, що цей акт є звичайною провокацією, і вона має передвиборчий характер. «Українська громада Севастополя» не має ніякого відношення до того, що сталося, це не наш метод».

Радикали вийшли з­за ґрат

Учора Шевченківський районний суд звільнив на підписку про невиїзд трьох активістів, затриманих 18 жовтня у центрі Києва під час так званого «Правого маршу». Володимир Литвинов, Сергій Пономаренко та Віктор Наливайко — останні учасники акції, які перебували за ґратами, повідомляє сайт партії «Братство».

Зниження компенсації жертві депутатського водія

Верховний Суд України зменшив розмір грошового відшкодування громадянці Марії Петрук із 300 до 100 тис. грн.

Ще в лютому 2004 року водій машини «БМВ» Управління справами апарату Верховної Ради став учасником ДТП, в якому загинув чоловік позивачки. Після того Печерський райсуд Києва задовольнив позов пані Петрук на відшкодування 756 тис. грн. Як повідомляє газета «Дєло», представники автобази ВР звернулися зі скаргою до Апеляційного суду Києва. Суд відмовив у задоволенні скарги, але зменшив суму відшкодування до 300 тис. грн. Із касаційними скаргами до Верховного Суду зверталися і Марія Петрук, і представники автобази. ВСУ понизив компенсацію ще втричі.