Арсеній як «виручалочка»

29.10.2008

Якби вибори проходили найближчої неділі, то безумовну перемогу на них святкували б Партія регіонів та Блок Юлії Тимошенко — вони набрали б 28,3% та 27,5%, відповідно. Про це свідчать результати унікального соціологічного опитування, проведеного 7—19 жовтня Центром економічних і політичних досліджень ім. Разумкова. Унікального — тому що в ході дослідження було опитано аж 10 865 громадян, що дозволило максимально зменшити похибку вибірки (вона не перевищує 1%) і якомога точніше відтворити електоральні настрої.

Одразу за лідерами йшла б Комуністична партія з досить високим показником — 7,8%. Блок Литвина набрав би 6,9%, імовірний Блок Віктора Ющенка — 5,7%. За межею виборчого бар’єра залишилися б ВО «Свобода» — 2,5%, Соцпартія — 1,7%, «Народна самооборона» — 1,6%, ПСПУ — 1,5%, Блок Черновецького — 1,1%, УНП — 0,4% і НРУ — 0,2%.

5,5% опитаних проголосували б проти всіх, 2,5% — за іншу партію, 6,8% — не змогли відповісти, повідомляють «Українські новини».

Респондентам пропонувався ще один варіант соціологічного «бюлетеня». Згідно з ним, у списку нема «Свободи», а замість Блоку Ющенка фігурує об’єднання «Наша Україна» на чолі з Віктором Ющенком, Арсенієм Яценюком і В’ячеславом Кириленком. Із таким розкладом «нашоукраїнці» виходять на вже звичне третє місце, беручи 8,2%. Позиції решти лідерів не міняються. Звідси два висновки: ющенківська сила посилюється, якщо в цьому списку є прізвище Яценюка; посилити пропрезидентський загін у новій Верховній Раді цілком може також ВО «Свобода» Олега Тягнибока, що впритул підходить до тривідсоткової межі.

Що ж до президентських виборів, то, згідно з дослідженнями Центру Разумкова, за Віктора Януковича проголосувало б 22,8% опитаних, Юлія Тимошенко взяла б 20,5%. Третім іде комуніст Петро Симоненко (5,1%), уже четвертим — Віктор Ющенко (4,9%). За ними — троє останніх спікерів Верховної Ради: по 4,6% — Володимир Литвин і Арсеній Яценюк, 1,1% — Олександр Мороз. У колишнього керівника Центру Разумкова, а нині народного депутата від «НУНС» Анатолія Гриценка — 0,5%. Вагалися з відповіддю 14,5%; 8,7% — проголосували би проти всіх, а кожен десятий не брав би участі в голосуванні.