Президент подарував патріарху 50 гривень

29.10.2008
Президент подарував патріарху 50 гривень

Віктор Ющенко з турецьким колегою Абдуллою Гюлом. (Фото Миколи Лазаренка.)

Україна та Туреччина зацікавлені у встановленні безвізового режиму та у створенні зони вільної торгівлі між двома державами. Про це заявили президенти Віктор Ющенко та Абдулла Гюл під час спільної пресконференції, яка завершувала столичну частину візиту глави Української держави до Туреччини. МЗС обох країн уже отримали відповідні доручення для втілення у життя президентських домовленостей. Для преси президенти сказали, що задоволені рівнем економічної співпраці. Зокрема, як зазначив Віктор Ющенко, турецькі компанії активно беруть участь у підготовчих роботах в Україні до Євро­2012. Йдеться насамперед про шляхобудівельні компанії. Саме з представниками цих компаній Президент Ющенко мав зустріч у понеділок надвечір, перш ніж відбути до Стамбула. Як передає офіційний сайт Президента України, до розмови Віктора Ющенка з представниками турецького бізнесу були залучені директори компаній «Чуркова Груп», «Догуш Груп» та голова ради директорів «Фінансбанку».

Стамбул, місто­історія, привабив Віктора Андрійовича невипадково, адже там розташована резиденція Вселенського патріарха Варфоломія І. Саме йому Президент поспішав вручити пам’ятну монету номіналом у 50 гривень, викарбовану Національним банком до святкування 1020річчя хрещення Київської Русі. «Ця монета увічнила візит Його Всесвятості Вселенського патріарха Варфоломія І до України в липні нинішнього року та його участь у відзначенні 1020річчя хрещення», — сказав Віктор Ющенко і нагадав журналістам, що під час служби, яку правив Варфоломій І, над Софією Київською з’явилася веселка як знак Божої благодаті.

За повідомленням пресслужби Президента, під час зустрічі Віктор Ющенко попрохав у Його Всесвятості звернутися до предстоятелів усіх православних церков із тим, щоб вони провели поминальні молебні за жертвами Голодомору 1932—33 років у листопадові дні, коли Україна вшановуватиме жертв великого геноциду.