Блокада не в парламенті, а в головах

29.10.2008
Блокада не в парламенті, а в головах

Ті самі в тому ж місці, лише Яценюк без піджака.

Обіцянок не заходити в зал, поки БЮТ не розблокує президію, Яценюк учора вже не давав. Хіба що зняв піджак, пройшовши на трибуну в самій сорочці — чи то для того, щоб легше було пробиратися між блокувальниками, чи то натякаючи, що в сесійній залі роботи найближчим часом не буде. А може, Арсенієві Петровичу просто стало жарко від дискусії, яка точилася поза межами зали.

Цього разу до процесу «домовляння» лідерів фракцій підключилися і Прем’єрка Тимошенко, і голова Нацбанку Стельмах, і міністр фінансів Пинзеник. Але зняти БЮТівську «блокаду» не вдалося навіть їм, тож і ранкове, і вечірнє засідання почалися з перерви. О 17.30 було оголошено про закриття сесійного дня - консультації нічого не дали.

 

Парламентський «коктейль» не вийшов, довелося втрутитися Президенту

А перша традиційна перерва до 11–ї була оголошена для того, щоб «розглянути, в якій черговості» ставити на розгляд питання раніше вже погодженого парламентом порядку денного. Він складався з двох умовних блоків: «антикризового» і «виборчого». До першого можна віднести всі внесені до Верховної Ради законопроекти, пов’язані з подоланням фінансової кризи, до другого — проект закону про зміни до Державного бюджету, який передбачає виділення коштів на проведення дострокових виборів, законопроект про зміни до деяких законодавчих актів України (щодо вдосконалення механізму позачергових виборів та організації діяльності Центральної виборчої комісії) та зміни до законів про судоустрій і статус суддів.

Власне, першим нібито мали розглядати антикризовий законопроект, який зранку направив до парламенту Президент. Цей документ планувався як узгоджений, оскільки попередні пропозиції, подані на розгляд ВР Кабінетом Міністрів, депутатами від «НУНС», БЮТ, Партії регіонів та КПУ, створена спеціально для цього робоча група звести в один так і не змогла. І, на думку деяких нардепів, у цьому немає нічого дивного. «Скажімо, програма, яку запропонувала для подолання кризи Партія регіонів, принципово відрізняється від пропозицій Тимошенко, які ми вважаємо просто небезпечними для держави! — пояснила «регіоналка» Ганна Герман. — Робити коктейль із двох кардинально різних підходів — це щонайменше непрофесійно і недоречно».

Розкритикували урядовий підхід і «нашоукраїнці», які запропонували йому на противагу аж два своїх варіанти — за авторством Ксенії Ляпіної і Станіслава Аржевітіна (останній як банкір приділив особливу увагу саме банківським проблемам). Що ж до щойно внесеного президентського, то ставлення до нього в «НУ» було збентежене. З одного боку, фракція за визначенням підтримує пропозиції глави держави. З іншого — «помаранчеві» депутати дивувалися, чому секретаріат Президента не залучив їхніх представників до розробки цього законопроекту, конкретний зміст якого для «НУНСівців», як і всіх інших парламентаріїв, ще зранку залишався загадкою.

Блокаду спричинили «жорстка підозра» і «турбота про державу»

Тобто принаймні для більшості парламентаріїв, бо дехто, очевидно, щось таки знав. Як заявив на брифінгу для журналістів лідер фракції БЮТ Іван Кириленко, і уряд, і його політичну силу цей «єдиний, узгоджений Президентом, урядом і Нацбанком» проект цілком влаштовує. Тому Блок Тимошенко був готовий одразу, щойно відкриється засідання ВР, проголосувати за президентський варіант виходу з економічної кризи. І так, мовляв, було й домовлено, тож блокування навіть не планувалося. Аж до ранку, коли, за словами Кириленка, відбулися якісь загадкові «інші події». Що саме трапилося, пан Іван коментувати не захотів, але, внаслідок цих подій, у БЮТ «з’явилася жорстка підозра», що першим на розгляд ВР буде поставлений не цей, «такий потрібний державі» документ, а закони, які стосуються виборів.

Такої наруги (над дер­жавою, ясна річ) «тимошенківці» не стерпіли, тому одразу заблокували трибуну. І вустами свого парламентського лідера пообіцяли блокувати доти, доки не буде проголосований у цілому «антикризовий» законопроект. Якщо ж будуть спроби спершу протягнути «виборчі» закони (а «їм», себто «Нашій Україні» і «Регіонам», «тільки вибори й потрібні», і «після голосування цього питання долати кризу вони й не подумають»), то «трибуна буде заблокована категорично».

На запитання, як поводитиметься його політична сила ПІСЛЯ ухвалення антикризового закону, Кириленко вперто уникав відповіді тричі, щоразу наголошуючи на необхідності долати кризу, а не думати про вибори. Коли «УМ» учетверте поцікавилася, чи означає це, що Блок Тимошенко в будь–якому разі заблокує трибуну, щойно стоятиме питання про фінансування виборів, Іван Григорович наголосив: «Це вже наступна історія. Наступна історія, розумієте? А поки що у нас немає гарантій, що навіть президентський законопроект про подолання кризи буде проголосований».

Винен «твердолобий» БЮТ, який не хоче виборів

«Нашоукраїнський» Кириленко, В’ячеслав, поділився з журналістами іншою версією подій.

«Якби не твердолоба позиція БЮТ, антикризовий пакет був би ухвалений ще минулого тижня!» — наголосив голова фракції «НУНС». А з огляду на постійне блокування ці законопроекти неможливо ні обговорити, ні поставити на голосування. Відповідаючи на запитання, чи готова його фракція першим розглядати президентський законопроект, як цього вимагає для розблокування роботи ВР Блок Тимошенко, Кириленко зауважив, що «Наша Україна — Народна самооборона» готова до розгляду всіх законопроектів, але підтримуватиме ті, щодо яких має позитивну оцінку.

Водночас «нашоукраїн­ський» провідник наголосив, що не можна роз­в’язувати політичну та економічну кризу в Україні окремо одна від одної, тому, проголосувавши за антикризовий пакет, нікуди не дітися й від «виборчого». А БЮТ, за словами Кириленка, своїми вимогами насправді домагається не ухвалення антикризових законів, а відтермінування дострокових виборів.

* * *

У цьому, власне, і вся суть не–роботи Верховної Ради: одна її частина дострокових виборів хоче, інша — категорично проти. Як можна досягти згоди за таких умов, збагнути складно. Але політики намагаються. Закриваючи так і не розпочате по суті ранкове засідання, Арсеній Яценюк оголосив про те, що до 16–ї в парламенті проходитимуть заключні консультації за участі Прем’єр–міністра, голови Нацбанку, міністра фінансів та керівників фракцій. «Будемо пробувати ухвалити. Мусимо», — зауважив спікер.

 

КОМЕНТАР

Микола Томенко,
віце–спікер, фракція БЮТ:

— Якщо у нас буде гарантія персонального голосування і фізичної присутності осіб, які називаються народними депутатами, ми дамо можливість проголосувати за закон про фінансування виборів. Або запропонуємо голосувати руками. Тоді ніякого блокування не буде.