Хліб пахне порохом

25.10.2008
Хліб пахне порохом

Зазвичай саме молодики «характерного вигляду» допомагають «рейдерам» незаконно захоплювати підприємства.

«Бачили машину біля хлібозаводу? — запитує виконуючий обов’язки голови правління ВАТ «Сумський хлібокомбінат» Анатолій Кісіленко. — Такі стоять біля усіх наших підрозділів... «чергують». Кажуть, їм платять тисячу на день, так що стоятимуть. Цілком імовірна нова рейдерська атака...».

Напад на підприємство відбувся у п’ятницю о третій годині ранку, коли машини вже почали завантажувати, щоб везти хліб до районів області. Близько п’ятдесяти чоловік захопили цехи та адміністративну будівлю, розрізали сейфи, викравши список акціонерів, протоколи, інші документи, печатку «Для договорів». Збірна бригада з мешканців Донецької, Дніпропетровської, Луганської та Харківської областей діяла впевнено. Озброєні люди ходили цехами, де має дотримуватися санітарний режим, щось «шукали» навіть у ємкостях із замісами; розладнали роботу комп’ютерної системи підприємства; перекрили шлях транспорту.

Очолювали захоплення акціонер ВАТ депутат Сумської міськради Сергій Колесников та директор подібного підприємства з іншого обласного центру України. За останнім числяться захоплення підприємств у Запоріжжі та Херсоні, каже Анатолій Кісіленко. При цьо­му демонструє документи, в яких той уже значиться керівником ВАТ «Сумський хлібокомбінат». І рішення таке, мовляв, прийняте на зборах акціонерів.

Та Анатолій Кісіленко свою участь у зборах категорично заперечує. А оскільки володіє понад 51 відсотком акцій, то без нього збори просто не могли відбутися. Утім сфабриковано, кажуть пекарі, не лише це. За день до нападу у Дніпропетровську було зареєстроване нове підприємство з назвою «ВАТ «Сумський хлібокомбінат». Тепер сумчани остерігаються, що якийсь недобросовісний реєстратор за викраденими списками складе реєстр власників того «нового підприємства». Через всілякі вже відпрацьовані схеми зміниться юридична адреса комбінату, а тоді — якщо він діятиме — область впливати ні на розвиток підприємства, ні на його цінову політику вже не зможе.

Усі ці та багато інших нюансів викладено у зверненні представників колективу на ім’я голови облдержадміністрації та керівників правоохоронних структур. Варто зазначити, на захват комбінату і виконуючий обов’язки голови ОДА Микола Лаврик, і міліція на чолі з генералом Володимиром Горпинченком відреагували негайно. Загарбники були виведені з підприємства, затримані, їх дії запротокольовані. Але на зброю у всіх оформлені дозволи, всі — з необхідними документами. Ще б пак: частина — колишні правоохоронці!

Після денного збою хліб знову з’явився на прилавках магазинів. Але рейдери не відходять — вичікують. Працювати ж у режимі створеного двовладдя буде непросто. І хоча стоять працівники заводів із плакатами «Рейдере, дивись, сумським хлібом не вдавись» та «Сумська паляниця» рейдерів не боїться», — тривога працівників очевидна. Тим паче більшість із них — жінки. «Отак нас поздоровили з нашим святом — Днем працівника харчової промисловості, — обурюються заводчанки. — Колесников на своїх робітників з автоматами прийшов!..».

Сергій Колесников досі очолював наглядову раду ВАТ і володіє 36 відсотками акцій. Разом із Анатолієм Кісіленком вони витримали тиск колишнього керівника області Володимира Щербаня, не віддавши йому підприємство. Але влада і багатство — спокусливі речі. Колесников прагнув отримати швидкі гроші, вважають на комбінаті. Кісіленко ж хоче підприємство зберегти. На чиєму боці працівники — здогадатися неважко.

...Підходимо до автівки, що «чергує» біля прохідної, записую номер. Молоді люди з авто жартують: «А ви ззаду подивіться, там номер інший». У розмові, «дуркуючи», розповідають, що в Суми приїхали до ворожки, а зупинилися саме в цьому місці, бо тут безпечно — людей багато. Чоловіки явно задоволені своїм гумором. Тим часом далеко не гумористична ситуація потребує вирішення.