Болек проти Томека

25.10.2008
Болек проти Томека

Поштова листівка з мапою королівства та самогонним апаратом.

У цьому королівстві були періоди миру, але останні сім років воно переживало внутрішній розкол, який супроводжувався інтригами, двірцевими змовами, затяжними судовими справами і навіть заколотом та поваленням короля. Щоправда, безкровним. Підданих його величності це майже не стосувалося, і вони жили щасливим буденним життям і бурхливими святами. Лише нещодавно у верхах нарешті запанував спокій. Остаточну крапку в семирічному конфлікті поставив... Верховний суд Чехії на виїзному засіданні 7 жовтня в місті Оломоуц.

Суть справи зводилася до того, що позивач, відомий чеський комедійний актор та сценарист Болеслав Полівка, та його товариство «Ферма Болка Полівки» вимагали визнати їхні права на співвласність ТОВ «Валаське королівство», засновником якого є підприємець Томаш Гарабіш. Упродовж 2001—2008 років відбулося сім розглядів цієї справи в судах нижчих інстанцій, які виносили суперечливі вердикти. Верховний суд поставив крапку, відхиливши позов Болеслава Полівки і визнавши Томаша Гарабіша одноосібним та повноправним власником товариства «Валаське королівство». Судитися було за що, бо «Валаське королівство» є найуспішнішим проектом чеської туристичної індустрії останніх двох десятиліть. Йдеться про чималі гроші.

 

Народжене з жарту

Можливо, чехи мають найкраще з усіх слов’янських народів почуття гумору. В роки Австро–Угорщини вони засвоїли абсурдний гумор, найкращим зразком якого є Швейк Ярослава Гашека, та поєднали його з буйною фантазією слов’янських кпин. Ідеться не лише про анекдоти, а й про схильність до божевільних проектів. Так, 1993 року в тоді ще друзів Томека Гарабіша та Болека Полівки з’явилася ідея організувати власне королівство. Якщо точніше, вони вирішили розвинути та впровадити в життя ідею такої держави, яка була висунута 1929 року валаським письменником Йозефом Калусом у його повісті «Валаський король». Варто пояснити, що валахами в Чехії називають мешканців розташованих на сході гір Бескиди, в яких за століття відособленого життя виробилася власна унікальна культура та говірка.

1997 року друзі офіційно оголосили про виникнення Валаського королівства, розмістивши в газетах жартівливі заяви. Болеслав Полівка був офіційно введений на трон як король Болек І. Новий монарх, натура артистична, впродовж 1997—2001 років використовував цей титул для розвитку своєї акторської кар’єри, здобуття слави та грошей. Паралельно він організовував низку інших хепенінгів та божевільних акцій, як то чемпіонат світу з ловлі мух. 59–річний Полівка знявся у більш ніж 40 фільмах, але більшість часу віддає театру, є власником та художнім керівником «Театру Болека Полівки» в Брно.

Уже на самому початку цієї «розваги» друзі усвідомили, що вона має великий комерційний потенціал. Болек Полівка не бажав брати участі в комерціалізації проекту, тож Томаш Гарабіш 1998–го сам подав заявку щодо реєстрації торгової марки «Валаське королівство» і 2000 року отримав відповідні папери. Невдовзі Гарабіш і колеги позбавили бездіяльного Полівку титула король Болек І. Лише після цього повалений «монарх» зрозумів, які великі прибутки втрачає, і розпочав судову тяганину, що закінчилася не на його користь кілька тижнів тому.

Інтернет–дороги до королівства

Варто віддати належне Томашу Гарабішу, бо впродовж останніх 11 років він провів колосальну роботу із розбудови Валаського королівства. Передусім популяризував ідею в ЗМІ та інтернеті.

Автор цих рядків уперше відкрив для себе Валаське королівство через англомовний сайт Бі–Бі–Сі й уже зовсім відчув себе Марко Поло, коли першим з українських користувачів інтернету завітав на сайт королівства www.valasske–kralovstvi.cz. Мандрівникам, які підуть за мною, раджу спершу ознайомитися з інтерактивною мапою королівства. На півночі кордони його сягають міста Острава, на сході й півдні межують із Країною дружніх словацьких тубільців (так на карті значиться Словаччина), а на заході — з Країною синів та доньок Праотця Чеха (такою назвою нагороджено Чехію). Насправді ж кордони Валаського королівства збігаються з кордонами чеської області Східна Моравія.

Валаське королівство має всі потрібні атрибути: прапор, герб, гімн, лицарський орден, громадянство та паспорти. Найдетальнішу інформацію про королівство можна знайти в інтернет–путівнику або в Бюро королівської інформації, яке розташоване у столиці королівства — місті Френштат–под–Радхоштем (info@valasske–kralovstvi.cz).

Будь–хто з бажаючих може стати громадянином королівства. Відповідно до перепису, який був проведений в останній тиждень серпня, громадянство Валаського королівства вже набули 85 тисяч осіб з 90 країн світу. Ще п’ять тисяч подань перебувають на стадії розгляду. У зв’язку зі згаданою на початку судовою справою, кількість відвідин сайту королівства у вересні–жовтні зросла в 15 разів. Але Королівська канцелярія заспокоїла зацікавлених: бланків паспортів королівства вистачить на всіх бажаючих.

Посвята сливовицею

На території Валаського королівства виробляють вантажівки «Татра», але найбільше тут пишаються іншим продуктом — сливовицею, самогонкою, яку гонять зі слив. Мешканці інших країн світу, які набули громадянства Валаського королівства, при першому відвіданні своєї «нової батьківщини» проходять процес посвячення: слід випити не менше чотирьох склянок сливовиці. Та й валаський паспорт до цього зобов’язує. На його першій сторінці містяться всі звичні дані та два прямокутники: перший — для відтиску пальця, другий — для фото власника. Під фото є два менші квадратики, один із яких обов’язковий для заповнення: власник повинен зазначити, фото виконане до вживання сливовиці чи після.

Щороку влітку в королівстві проводяться спортивні ігри із більш як 20 видів спорту. Деякі з них, як то метання коров’ячого лайна, нараховують не одну тисячу років. Є також розсипання перлин перед свинями, скакання через баранів, слалом по траві на ряднині з сіном зі схилів гір, курячий футбол. Під час останнього потрібно якнайшвидше зафутболити всіх курей з подвір’я до курника. В правилах цього виду спорту записано, що «ногоприкладство» має бути поміркованим, щоб не відбити у курей бажання нести яйця.

Сливовиця має для валахів те ж значення, що кожух для ескімосів, бумеранг для аборигенів чи люлька миру для індіанців. Нею можна набратися сили перед ловлею дикого звіра, розвеселити смутного сусіда, тому вона відіграє велике значення також у Валаських іграх. Спортивна дисципліна Horom dolom stolom («Згори і знизу столу») популярна в корчмах Валахії вже багато століть. Спортсмен повинен перелізти через стіл і під ним не торкаючись землі. Якщо йому це вдасться, то корчмар наллє йому національного продукту, а якщо ні — хлоп повинен йти додому.

Королівський урок іншим

Викладене вище можна сприймати з гумором, а можна і цілком серйозно. Східна Моравія ще не так давно була забутим Богом і людьми краєм. Завдяки проекту «Валаське королівство» область стає на ноги, стрімкими темпами розвивається туризм, відроджуються народні промисли та традиції. «Валаське королівство» є зразком ідеально проведеної довготривалої маркетингової кампанії. У чеській туристичній індустрії це найбільш вдалий туристичний проект останніх 20 років. І таким його вже знають в Європі. Минулого року Томаш Гарабіш звернувся до ЄС за субсидією на розвиток цього проекту і негайно отримав її. Щороку проект «Валаське королівство» приносить його організаторам прибутки в мільйони чеських крон.

 

ДО РЕЧІ
Звитяги «монархії»

Після повалення 2001 року короля Болека І його обов’язки виконувала королева–мати, в миру — Ярміла Шулакова. У серпні цього року нарешті було обрано нового «короля» — Владіміра ІІ. Він молодий, симпатичний, завжди усміхнений та хоробрий. Його резиденція розташована в селі Паскове. А главою МЗС незмінно залишається вже знайомий нам Томаш Гарабіш, який нещодавно зізнався, що з паспортом королівства відвідав більшість європейських країн і навіть Сполучені Штати.

Славу королівства примножують його лицарі, яким король надає ці титули за особливу мужність. Останнім до лицарського ордену зараховано 39–річного Їрку Вечерека за мужню оборону повітряного простору королівства. Стоячи на своєму подвір’ї, Їрка помітив у небі коршуна, який мав явно агресивні наміри стосовно мирних мешканців — курчат. Їрка заліз на дах клуні і пальнув по агресору з дробовика, після чого коршун відлетів у невідомому напрямку. Вчинок сміливця тим значимий, що, займаючи стратегічну висоту для відсічі ворога, Їрка перебував під впливом національного продукту і тому безпосередньо ризикував життям.

  • Блакитне око лагуни

    В Уругваї щойно здали в експлуатацію міст, який проліг через дивовижно мальовничу лагуну Гарсон. Він з’єднує 25-тисячне місто Роча з 65-тисячним містом Мальдонадо на південно-східному узбережжі країни, які є столицями однойменних департаментів. >>

  • Оце так надуло

    Данія зміцнила своє світове лідерство у галузі використання вітрової енергетики: 42,1% від всієї виробленої в країні енергії походить з вітрових електростанцій. Тепер головною амбіцією Данії є повна відмова від видобутих із надр землі джерел енергії. «2015 рік був значно вітрянішим, ніж у середньому попередні роки. >>

  • Як умру, то передайте...

    Президент Польщі Анджей Дуда під час симпозіуму Польського товариства трансплантації підписав декларацію про наміри, згідно з якою у випадку смерті його органи будуть передані для трансплантації. До подібних дій голова польської держави також закликав інших поляків, повідомляє сайт Польського радіо. >>

  • Метро для валізи

    Відомо, що Швейцарія має найрозвиненішу в світі систему громадського транспорту. А тепер у цій альпійській країні хочуть створити ще й вантажне метро для приватних речей громадян, повідомила швейцарська інформагенція swissinfo.ch. Цю ідею вважають одним із найамбітніших інфраструктурних проектів, які будь-коли обговорювалися у Швейцарії. >>

  • Таємниця дев’ятої планети

    Вчені Каліфорнійського технологічного інституту Майкл Браун і Костянтин Батигін (виходець із Росії) навели докази існування гігантської планети на околицях Сонячної системи, маса якої перевищує земну приблизно в 10 разів, а період обертання навколо Сонця (планетний рік) становить приблизно 10-20 тисяч років, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>

  • Де лиш не ступить нога жінки

    Ще півстоліття тому ніхто і не подумав би, що жінки можуть брати участь у космічній програмі. Тоді на прохання однієї з американок надати їй можливість пройти тренувальний курс із підготовки космонавтів (чи астронавтів, як говорять у США), НАСА відповіла, що не має у своїх планах намірів набирати жінок. >>