НОВИНИ ПЛЮС

25.10.2008

Друга інавгурація Алієва–молодшого

Учора в Баку в Палаці імені Гейдара Алієва відбулася церемонія інавгурації Ільхама Алієва, обраного президентом Азербайджану на другий термін. У ролі гостей на заході були присутні президент Грузії Михаїл Саакашвілі, голова адміністрації президента Росії Сергій Наришкін, виконавчий секретар СНД Сергій Лебедєв, віце–прем’єр Туреччини, держміністр Джаміль Чічек. Алієв–молодший приніс присягу на Конституції і Корані, після чого знову виступив із промовою.

Син покійного Гейдара Алієва обраний президентом вдруге. На виборах, які відбулися 15 жовтня, лідер правлячої партії «Єні Азербайджан» набрав 88,73% голосів. Конституційний суд Азербайджану затвердив підсумки виборів у середу.

ЄС нормалізував відносини з Кубою

Європейський Союз і Куба офіційно відновили зв’язки, розірвані після запровадження ЄС у 2003 році дипломатичних санкцій за переслідування кубинських дисидентів. Відповідну угоду підписали в Гавані представник уряду Куби Феліпе Перес Роке та комісар ЄС із розвитку та гуманітарної допомоги Луї Мішель. Відтак ЄС надасть Кубі допомогу в 2 млн. євро на подолання наслідків руйнівних ураганів, а наступного року Гавана отримає від Брюсселя ще 30 млн. євро. Кубинський міністр розцінив угоду як вияв поваги до політичної незалежності його країни.

Саміт G20 у Вашингтоні

Як повідомила речник Білого дому Дана Періно, саміт із питань світової фінансової кризи відбудеться у Вашингтоні 15 листопада. На форум запрошені лідери країн так званої «великої двадцятки», які мають розробити план антикризових дій. Напередодні саміту президент Джордж Буш прийме лідерів G20 у Білому домі. Робоча група фахівців з усіх країн G20 напрацює рекомендації, які власне й розглянуть на саміті. До «великої двадцятки» входять сім найбільш індустріально розвинених країн світу (Велика Британія, Канада, Франція, Італія, Японія, Німеччина та США), плюс 13 країн із найбільшим індустріальним потенціалом: Аргентина, Бразилія, Китай, Індія, Індонезія, Мексика, Росія, Саудівська Аравія, Південно–Африканська Республіка, Південна Корея, Туреччина та Європейський Союз. Ці країни представляють 85 відсотків загального світового економічного сектору.

Катастрофа італійського гелікоптера

Італійський військовий гелікоптер пошуково–рятувального призначення типу Sikorsky HH3F Pelican позавчора розбився на сході Франції. Всі восьмеро осіб, які перебували на борту, загинули. Міністр оборони Італії повідомив, що гелікоптер брав участь у спільних навчаннях поблизу Страсбурга, впав на землю та загорівся за добрих погодних умов. Причини катастрофи наразі невідомі.

Санкції США проти російської компанії

Російська державна корпорація «Рособоронекспорт» потрапила до списку 12 компаній та армійських підрозділів кількох країн, щодо яких Сполучені Штати запровадили економічні санкції терміном на два роки. Відповідний документ уряду США набув чинності позавчора. Тепер американським державним структурам забороняється будь–яке співробітництво з перерахованими в списку організаціями, а вони, у свою чергу, позбавлені можливості купувати в США військову техніку та пов’язані з обороною послуги. Представник «Рособоронекспорту» В’ячеслав Давиденко охарактеризував американські санкції як «вияв недобросовісної конкуренції».

Євродепутати — проти стриптизу в аеропортах

Європейський парламент проголосував проти пропозиції Єврокомісії встановити в аеропортах на території ЄС рентгенівські сканери, які «бачать» усі предмети під одягом пасажира, і при цьому пасажир постає на екрані цілком голим. Європарламент визнав такі заходи «зайвими, неправомірними і принизливими» та закликав провести додаткове вивчення цього питання. Подібна технологія наразі застосовується в кількох аеропортах, передусім у США.

Нафта на пляжі

Позавчора ввечері поблизу острова Сестунья біля хорватського курортного міста Задар на Адріатичному морі затонув 70–метровий танкер «Леденік», у трюмах якого було 37 тонн нафтопродуктів. На глибині 12 метрів судно з невідомих причин почало швидко хилитися на один бік і за годину лягло на дно. У зв’язку з загрозою значного забруднення моря та узбережжя ліквідаційні роботи почалися ще вночі.

Італієць виграв у лотерею 100 млн. євро

Мешканець або мешканка сицилійського міста Катанія отримає найбільший в історії Італії джек–пот на суму 100 млн євро. Як повідомляють італійські ЗМІ, рекордний виграш лотереї Superenalotto дістався наразі невстановленому громадянину, що придбав лотерейний квиток у тютюновому кіоску Катанії.

«Я не знаю, хто саме виграв, але сподіваюся, що він не забуде про нас», — сказав власник крамнички, де було продано щасливий квиток. У ніч із четверга на п’ятницю деякі жителі Катанії бурхливо святкували новину про виграш — вони танцювали, співали і розпивали шампанське.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>