Португальська помста

24.10.2008
Португальська помста

Боротьба легіонерів — росіянин Марат Ізмайлов (зліва) проти бразильця Жадсона. (Фото Рейтер.)

Передматчеві завдання...

Ігри з португальським «Спор­тингом» для «гірників» мали стати вирішальними в боротьбі за вихід у «плей–оф» Суперліги. Після стартових турів місце «Барселони» в наступному етапі розіграшу сумніву майже не піддається, як не викликає заперечень аутсайдерська роль у групі С швейцарського «Базеля».

У таблиці коефіцієнтів УЄФА Україна розташувалася якраз за Португалією. Тому й виходить, що головними суперниками наших команд цієї осені є португальські клуби. «Динамо» свій двобій днем раніше виграло, а от донеччани підтримати колег не зуміли.

У домашньому матчі проти «Спортинга» чемпіон України не міг розраховувати на двох своїх нинішніх лідерів, які непогано проявили себе в дуелі з «Барселоною», — бразильців Ілсіньйо та Луїса Адріано. Тож із перших хвилин у нападі Мірча Луческу випустив болівійця Марсело Морено, хоча він і не має в клубі достатньо ігрової практики.

«Шахтар» одразу, як і належить господарям, кинувся забивати. Активно діяв біля воріт суперника реактивний Морено, намагалися загрожувати воротам португальського кіпера Даріо Срна та Фернандіньйо. Проте до по–справжньому небезпечних моментів справа так і не дійшла. Часом складалося враження, що спостерігаєш продовження вівторкового матчу між «Динамо» і «Порту» — подібні активні дії господарів, згризання гостей та обмаль моментів у обох команд.

...і не той результат

Другий тайм зустрічі проходив за схожим сценарієм. Кілька цікавих моментів мав той же Морено, але щось не щастить хлопцеві в «Шахтарі». А в збірній же забиває — в нещодавній зустрічі Болівії проти Уругваю Марсело відзначився дублем.

А під завісу (вкотре вже!) матчу «Спортинг» забив. Після розіграшу стандарту гості довгим пасом знайшли в штрафній донеччан Дерлея, який майстерно, п’ятою, відкинув м’яча на вільного Лієдсона. Перед грою Мірча Луческу просив своїх захисників уважніше грати з цим бразильцем, який є одним із найкращих бомбардирів команди Пауло Бенто. Настанови не подіяли, й Лієдсон із близької відстані розстріляв П’ятова, реалізувавши чи не перший удар своєї команди в площину донецьких воріт.

Останні хвилини двобою минули в навальних атаках господарів, які португальці вміло «гасили». Тепер «Шахтарю» необхідно вигравати в Лісабоні, адже втрата очок у матчі–відповіді зі «Спортингом» поставить хрест на лігочемпіонів­ських амбіціях «гірників».

У другій зустрічі нашої групи «Барселона» розгромила «Ба­зель» на його «Санкт–Якоб парку». Швейцарці, які сміливо вирішили грати проти «гранатово–синіх» із двома нападниками, не змогли відіграти бодай один гол.

Грають, як уміють

У квартеті А першої поразки зазнав румунський «Клуж», мінімально поступившись у Бордо. Чемпіони Румунії самі «привезли» гол у свої ворота — капітан гостей Каду переривав навіс «жирондистів» і зрізав м’яч у власні ворота. Тоді як голкіпер «Клужа» вже був готовий зловити шкіряну кулю.

Першу одиничку в графі «поразки» тепер має ще один амбітний новачок — кіпрський «Анортосіс». У групі В команда Темурі Кецбая пропустила в Мілані від «Інтера» лише раз. Кіпріоти опустилися на друге місце. Утім, грузин Кецбая каже, що його задовольнить і третя позиція, що дасть право продовжити боротьбу в Кубку УЄФА. Але, як відомо, апетит приходить під час їди.

Практично вирішили для себе завдання виходу в наступний етап іспанський «Атлетико» та англійський «Ліверпуль». Лідери групи D на мадридському стадіоні «Вісенте Кальдерон» розписали нічию. Від найближчого переслідувача, голландського ПСВ, їх відділяє чотири очки.

 

ПІСЛЯМОВА

Мірча Луческу, головний тренер «Шахтаря»:

— Ця поразка не робить нам честі. Але «Спортинг» не заслужив на цю перемогу. Крім одного гольового моменту, вони взагалі не мали нагод відзначитись. Як завжди, суперники використали нашу неуважність і незібраність при виконанні стандартних положень. Але й ми не діяли так, як повинні були грати задля перемоги. Найсумніше те, що ми програли більшість єдиноборств, особливо в середині поля, погано переходили з оборони в атаку, погано контролювали м’яч.

Я не очікував, що два центральні захисники можуть вийти на поле з таким страхом перед суперником. Причому обидва — гравці національної збірної. «Спортинг» був агресивнішим у середині поля, його півзахисники грали сміливіше та активніше за наших. Перевагою в грі володіє команда, яка впевненіше виглядає в середині поля. Як усі бачили, такої переваги ми не здобули.

Ігор Дуляй, півзахисник «Шахтаря»:

— Ми серйозно готувалися до цього матчу. Потрібно було перемагати, й ми вірили у свої сили. Зараз важко сказати, чому ми програли. Але якби реалізували хоч один із тих моментів, що створили, то настрій був би іншим. «Спортинг» нічого особливого не показав: мав один момент за гру, яким і скористалися.

Пауло Бенто, головний тренер «Спортинга»:

— Результат матчу справедливий. Грали дві команди, які однаково створювали моменти як у першому таймі, так і в другому. Нам пощастило більше.

Зараз головне, що ми перемогли сильного суперника на його полі. Тепер можна думати й про майбутнє. Але питання виходу з групи ще не вирішене. Попереду — матч–відповідь із «Шахтарем», який намагатиметься відігратися.

Лієдсон, нападник «Спортинга»:

— Я дуже радий, що мені вдалося забити вирішальний м’яч. Але перемоги ми досягли завдяки злагодженим діям усіх гравців команди. Кожен показав сьогодні досить непогану гру. Тепер потрібно так само зіграти в Лісабоні.

 

ТАБЛО

Ліга чемпіонів. 3–й тур

(результати середи)

Група С

«Шахтар» (Україна) — «Спортинг» (Португалія) — 0:1

Гол: Лієдсон, 77

«Шахтар»: П’ятов, Чигринський, Кучер, Срна, Рац, Гюбшман (Гай, 82), Дуляй, Фернандіньйо, Жадсон (Вілліан, 72), Брандао, Морено (Гладкий, 72).

«Спортинг»: Патрісіо, Полга, Ізмайлов (Грімі, 74), Дерлей (Поштига, 88), Тонел, Велозо, Рошембак, Моутіньйо, Романьйолі (Перейрінья, 68), Лієдсон, Абель

Попередження: Срна, 82 — Патрісіо, 85

Суддя — Фандель (Німеччина)

Донецьк, РСК «Олімпійський», 23 120 глядачів

«Базель» (Швейцарія) — «Барселона» (Іспанія) — 0:5 (Мессі, 4; Бускетс, 15; Кркич, 22, 46; Хаві, 48).

Турнірна таблиця:

I В Н П М О

1. «Барселона» 3 3 0 0 10–2 9

2. «Спортинг» 3 2 0 1 4–3 6

3. «Шахтар» 3 1 0 2 3–4 3

4. «Базель» 3 0 0 3 1–9 0

* * *

Група А

«Бордо» (Франція) — «Клуж» (Румунія) — 1:0 (Каду, 54 (у свої ворота); вилучення: Трике, 90 («К»)), «Челсі» (Англія) — «Рома» (Італія) — 1:0 (Террі, 77).

Турнірне становище: «Челсі» — 7, «Клуж» — 4, «Рома», «Бордо» — 3.

Група В

«Інтер» (Італія) — «Анортосіс» (Кіпр) — 1:0 (Адріано, 44), «Панатинаїкос» (Греція) — «Вердер» (Німеччина) — 2:2 (Манціос, 36, 68 — Мертезакер, 29; Алмейда, 83).

Турнірне становище: «Інтер» — 7, «Анортосіс» — 4, «Вердер» — 3, «Панатинаїкос» — 1.

Група D

«Атлетико» (Іспанія) — Ліверпуль (Англія) — 1:1 (Сімао, 83 — Кін, 14), ПСВ (Голландія) — «Марсель» (Франція) — 2:0 (Куверманс, 71, 85).

Турнірне становище: «Атлетико», «Ліверпуль» — 7, ПСВ — 3, «Марсель» — 0.