НОВИНИ ПЛЮС

23.10.2008

В Україні побільшало свободи слова

Міжнародна організація «Репортери без кордонів» оприлюднила черговий щорічний рейтинг свободи слова у світі. Україна посіла 87–ме місце зі 173 країн, покращивши свої позиції на 5 пунктів (порівняно з 92–м місцем минулого року). Як повідомляє Радіо «Свобода», найкраща ситуація зі свободою слова в Ісландії, Люксембурзі та Норвегії. Найгірша — в Еритреї, Північній Кореї і Турк­меністані. Росія посідає в рейтингу 141–ше місце. На 120–ту сходинку опустилася Грузія, де журналістам перешкоджали об’єктивно висвітлювати серпневий конфлікт із Росією.

СБУ розбереться з Коновалюком...

Служба безпеки України порушила кримінальну справу через публікацію 1 жовтня в інтернеті копії листа «Укрспецекспорту» з грифом обмеження доступу та інтерв’ю народного депутата від Партії регіонів Валерія Коновалюка з коментарем щодо цього документа. Як повідомляє прес–служба СБУ, справу порушено за фактом розголошення відомостей, що становлять державну таємницю і мають ступінь секретності «Таємно».

«Дослідча перевірка засвідчила, що їхнє розголошення завдало шкоди національній безпеці України у зовнішньоекономічній та зовнішньополітичній сферах», наголошується у повідомленні. Також СБУ заявляє, що «передбаченою законодавством перевіркою доведено — поставки озброєння до Грузії здійснювались у законний спосіб, що підтверджено, у тому числі, засіданням міжнародних експертів робочої групи країн Вассенаарської домовленості (включно з Росією) 15 жовтня цього року у Відні».

...і Центрвиборчкомом

Служба безпеки України порушила кримінальну справу за фактом використання бюджетних коштів в особливо великих розмірах усупереч їх цільовому призначенню окремими посадовими особами Центральної виборчої комісії. Як повідомляє прес–центр СБУ, відповідну справу за ознаками злочину, передбаченого ч.2. Ст.210 Кримінального кодексу, порушено 21 жовтня. Як сказано в повідомленні, законом про внесення змін до Державного бюджету на 2007 рік затверджені бюджетні призначення за бюджетною програмою «Проведення позачергових виборів народних депутатів» у сумі 365 млн. грн., серед яких 750 тис. грн. передбачено на закупівлю ЦВК послуг з підтримки, обслуговування та часткової модифікації єдиної інформаційної системи «Вибори». Між ЦВК та комерційним підприємством було укладено угоду про надання послуг з підтримки, обслуговування та часткової модифікації програмного забезпечення ЄІАС «Вибори» загальною вартістю робіт 2 млн. 990 тис. грн. Цю суму ЦВК заплатила зазначеному підприємству, незважаючи на те, що Міністерство фінансів не давало дозвіл на проведення перерозподілу бюджетних призначень за бюджетними програмами. А отже, були незаконно використані кошти, передбачені іншими статтями бюджету Центрвиборчкому.