Не в грошах справа. Чи саме в них?

22.10.2008
Не в грошах справа. Чи саме в них?

Продукція кіровоградського «Екоцентру».

Інформація про утилізацію великої кількості непридатних пестицидів поблизу Кіровограда сколихнула місто. Адже йдеться про звезення в область отрутохімікатів із Вінницької області. А саме там, у селі Джурин, — найбільший у Європі могильник пестицидів, куди свого часу звозили отрутохімікати з восьми областей України...

З’явилися чутки, що утилізувати дві тисячі тонн вінницьких пестицидів будуть на підприємстві ТОВ НВФ «Екоцентр», яке сьогодні переробляє мазутну суміш із Керченської протоки. База з переробки пестицидів цього підприємства — всього за кілька кілометрів від Кіровограда...

 

Отрута для народу

Колишні колгоспи отримували пестициди згідно з планами та рознарядками. Тому на хімскладах господарств накопичувалися десятки, а то й сотні тонн непотрібної отрути. Після розвалу колгоспної системи та приватизації майна і землі склади отрутохімікатів залишилися нічийними. До того ж їх почали розбирати на будівельні матеріали. Розсипані, змішані, в дірявій тарі, промочені водою пестициди можна знайти в усіх областях України.

Крім того, практично всі залишки пестицидів за кілька десятків років стали непридатними для використання. А деякі з них, наприклад дуст, узагалі заборонено використовувати.

Однак, незважаючи на терміни і стан зберігання, пестициди не втратили своїх токсичних властивостей — вони належать до відходів першого класу небезпеки. Тобто навіть дрібка такої речовини небезпечна для здоров’я людини.

Питання захоронення чи утилізації накопичених непридатних пестицидів не змогли вирішити на державному рівні. Адже жодна область, жодна територіальна громада не погоджується мати такий могильник на своїй території. Єдиний склад, який не має аналогів у Європі чи світі і містить понад 1000 тонн отрутохімікатів, розташований неподалік села Джурин Вінницької області. Знешкодження пестицидів невеликими партіями вже кілька років здійснюється неподалік від Шостки на Сумщині на підприємстві «Елга». Але й там місцева рада проти завезення пестицидів з інших регіонів.

А ось у Кіровограді приймати пестициди не проти. Про це йдеться у листі облдержадміністрації від 11.06.2008 року. Щоправда, думкою кіровоградців ніхто не цікавився — вони і не знають про існування такої «бомби» неподалік міста.

Невідомі пестициди утилізують як відомі

Як повідомив кореспонденту «УМ» начальник державного управління охорони навколишнього природного середовища в Кіровоградській області Микола Власенко, у підприємства ТОВ НВФ «Екоцентр» справді є технологія знешкодження пестицидів певного виду — на основі фосфіду цинку. За цією технологією пестициди знешкоджують методом лужного гідролізу. Залишки добавляють у бетон.

Відповідно всі дві тисячі тонн отрутохімікатів повинні бути пестицидами на основі фосфіду цинку...

Начальник державної станції захисту рослин у Вінницькій області Сергій Макарчик (а саме ця структура відстежує застосування та рух пестицидів у регіоні), розповів: «В області, на складах колишніх сільгосппідприємств накопичилося понад 1000 тонн заборонених, непридатних і неопізнаних пестицидів. Якщо говорять про понад дві тисячі, то, очевидно, мають на увазі ще понад 1000 тонн заборонених і непридатних пестицидів, які ще за часів СРСР завезені на Вінниччину з восьми областей України і захоронені в Джуринському отрутомогильнику».

Сергій Макарчик також повідомив, що, згідно з матеріалами інвентаризації, непридатних пестицидів на основі фосфіду цинку в області взагалі немає. Є багато інших пестицидів, але найбільша кількість, через незадовільне їх зберігання, кваліфікується як «невідомі»... Відтак питання, що саме і за якою технологією перероблятимуть в «Екоцентрі», залишається відкритим.

Тут вироблятимуть хімічну зброю

Пестициди на основі фосфіду цинку використовувалися тільки для знищення гризунів і надходили в незначних кількостях у герметичній тарі. Термін їхньої придатності практично не обмежений. Але якщо навіть знайдуться такі отрутохімікати, то безпечність їх переробки залишається під питанням. Викладач Вінницького педагогічного університету кандидат хімічних наук Галина Петрук розповіла, що фосфід цинку при потраплянні у воду розкладається з утворенням фосфіну (отруйного газу) і солей цинку.

Сполуки такого типу використовуються як хімічна зброя. Гранично допустима концентрація фосфіду в кубічному метрі повітря — одна сота частка міліграма. Якщо таким чином знешкоджено близько 2000 тонн фосфіду цинку без уловлювання газу, що виділяється, то це десятки тонн фосфіду або мільярди чи навіть трильйони кубічних метрів отруєного повітря! А йдеться ж про знешкодження тисяч тонн пестицидів поряд із великим містом!

А ось якщо за тією ж технологією спробувати знешкодити інші пестициди, «невідомі», наслідки можуть бути непербачуваними.

Попри чітко вказану технологію знешкодження одного виду пестицидів, у «Екоцентру» є ліцензія Міністерства охорони природи на збирання, зберігання, оброблення, знешкодження усіх пестицидів, які не відповідають стандартам або не придатні до використання за призначенням...

Бетон на пестицидах

Продукцію з бетону в «Екоцентрі» таки виготовляють. Начальник державного управління охорони навколишнього природного середовища в Кіровоградській області Микола Власенко переконаний: бетонні блоки та іншу продукцію, виготовлену з додаванням пестицидів, підприємство використовує суто для власних потреб. Це підтвердив і заступник директора НВФ «Екоцентру» Олексій Жуков.

Чому ж тоді перед воротами підприємства в Кіровограді висить оголошення про продаж продукції з бетону — наприклад, тротуарної плитки?

Олексій Жуков повідомив, що на підприємстві вінницьких пестицидів немає і переробляти таку їх кількість вони ще не готові. Тим часом з листа від 31 березня 2008 року «Віннспецпостач», яке є засновником ТОВ НВФ «Екоцентр» (про що теж ідеться в листі), до голови Вінницької ОДА можна дізнатися таке: «Підприємство ТОВ ВП «Віннспецпостач» має достатній кваліфікаційний та виробничий потенціал зі знищення непридатних пестицидів, отже, спроможне виконати завдання щодо знешкодження вказаної вище кількості пестицидів». А вище чорним по білому написано про бажання знешкодити пестициди в кількості 2200 тонн саме на науково–виробничій фірмі «Екоцентр» у Кіровограді...

Питання утилізації пестицидів призвело до конфліктної ситуації в Державному управлінні охорони навколишнього природного середовища у Вінницькій області. Керівництво цього управління вже півроку призначають і звільняють за допомогою судових рішень. Щодо утилізації пестицидів, то відповідь удалося отримати від колишнього заступника голови управління Івана Українця: «На запити нашого управління до Мінприроди України та держуправління в Кіровоградській області щодо наявності в Кіровограді належним чином введених в експлуатацію потужностей з утилізації пестицидів відповіді ми не отримали».

Зрозуміло, що за вирішення проблеми пестицидів держава готова платити чималі гроші. Якщо торік ішлося про вивезення всього 20 тонн пестицидів, на що з бюджету було виділено близько 300 тисяч гривень, то цього року йде мова про 2000 тонн, а це десятки мільйонів гривень.

Однак не в грошах справа. Важливо, щоб отрутохімікати, які є на всій території України, зникли якщо не безслідно, то з найменшими наслідками для екології.

 

ДО РЕЧІ

Німеччина, де добре оснащені очисним устаткуванням заводи з утилізації небезпечних відходів простоюють, готова забирати їх у нас за невисокими цінами. Першу партію пестицидів із Закарпаття до Гамбурга уже відправлено. При цьому одна тонна обійшлася бюджету близько десяти тисяч гривень. Кіровоградський «Екоцентр» торік за тонну прийнятих пестицидів хотів понад 12 тисяч гривень.