Політична екологія

21.10.2008

Тернопільське обласне управління екології затягує з видачею дозволу на спорудження пам’ятника провідникові ОУН—УПА Степану Бандері. Про виникнення таких «непередбачуваних перепон» заявив голова Тернопільської облдержадміністрації Юрій Чижмарь. «Органи управління екології вже впродовж кількох тижнів не дають дозволу на виконання робіт», — зазначив «губернатор». Голова ОДА не розуміє, «що можна так довго вирішувати». За словами пана Чижмаря, якщо екологів турбує видалення наявних зелених насаджень при встановленні пам’ятника, то в результаті подальшої реконструкції площі дерев тут стане майже втричі більше.

Юрій Чижмарь запевняє громадськість, що роботи з підготовки до встановлення монумента проходять у відповідності до складеного графіка. Наразі пам’ятник уже перебуває на стадії завершення: незабаром розпочнеться його виготовлення у металі — на місцевому заводі «Оріон» уже виготовлено гіпсову форму. На Тернопілля навіть завезли граніт для облицювання постамента. Тож в ОДА схильні розглядати дії обл­управління екології як непорозуміння, що незабаром буде вирішено, і сподіваються, що пам’ятник буде встановлено у належні терміни.

Водночас в обласній адміністрації «УМ» натякнули на політичні мотиви блокування встановлення постамента з боку начальника управління Олега Миколенка, який є сином голови Тернопільської облради. Таким чином, стверджують джерела, в області, по суті, відбувається боротьба за першість у регіоні.