НОВИНИ ПЛЮС

21.10.2008

Православний Кастро

Глава Відділу зовнішніх зв’язків Московського патріархату митрополит Кирил позавчора у Гавані освятив храм на честь Казанської ікони Божої Матері. На відкритті першої на Кубі церкви РПЦ були присутні президент Куби Рауль Кастро та делегація Держдуми РФ. Відкриття храму відбулося в рамках Днів Росії в Латинській Америці. Церква РПЦ має скласти конкуренцію храму святого Миколая Константинопольського патріархату, який було відкрито п’ять років тому в цьому ж районі кубинської столиці. Прихожанами мають стати вихідці з СРСР, які уклали шлюб із громадянами Куби. Їх нараховується приблизно 14 тисяч.

Принагідно митрополит Кирил вручив високі ордени РПЦ кубинським лідерам: «Слава і честь» — Фіделю Кастро та «Святого благовірного князя Даниїла Московського» — Раулю Кастро.

Високий бал Алієва

В Азербайджані оголошено офіційні результати президентських виборів, які відбулися 15 жовтня. Главу правлячої партії «Ені Азербайджан» та чинного президента Ільхама Алієва переобрано на другий термін з високим результатом — 88,73 відсотка голосів виборців.

Президент Азербайджанської Республіки отримує офіційну місячну зарплату в розмірі 15 тис. манатів (12 тис. 750 доларів), але при цьому контролює нафтову промисловість із мільярдами доларів прибутків.

«Грозна» мечеть

Минулої п’ятниці в Грозному — було відкрито найбільшу в Європі мечеть. Вона носить ім’я вбитого президента Чечні Ахмета Кадирова і може вмістити одночасно десять тисяч осіб. Напередодні відкриття мечеті Грозний відвідав прем’єр–міністр Росії Володимир Путін, а на самому відкритті були присутні син Ахмета Кадирова — чинний президент Чечні Рамзан Кадиров.

Батько та син Кадирови зі зброєю боролися з росіянами в роки першої чеченської війни 1994—1996 років, але потім перейшли на бік Кремля в обмін на те, що їм дозволили перетворити Чечню на свою приватну вотчину. Під час відкриття мечеті Рамзан Кадиров заявив: «Я з усією відповідальністю заявляю, що Путін є надією та опорою мусульман світу».

«Мобілки» під контролем спецслужб

Невдовзі кожен покупець у Великій Британії зможе придбати стільниковий телефон лише після надання особистих даних (паспорта або посвідчення особи). Про такі плани уряду повідомляє газета «Санді Таймс». Це черговий крок у розбудові системи тотального стеження за громадянами в рамках війни з тероризмом. Запропонований урядом реєстр із прізвищами та адресами власників приблизно 72 млн. стільникових телефонів був би також одним з елементів боротьби з організованою злочинністю. Газета повідомляє, що представники уряду узгоджують справу створення такого реєстру з усіма операторами зв’язку, що працюють у Великій Британії.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>