Паровоз краплею не зупиниш

21.10.2008
Паровоз краплею не зупиниш

Блоки рижан перешкодою для «Локомотива» не стали. (Фото Руслана НЕЧУЙВІТРА.)

Латиські звичаї

Із трьох наших представників у європейському Кубку виклику в найгіршій ситуації перед матчами–відповідями першого раунду перебував столичний «Локомотив». Домашня поразка від латвійського «Ласе–Р» змушувала дивитися на єврокубкові перспективи «залізничників» доволі стримано. Кияни ж не втрачали оптимізму і вирушили до Риги за два дні до гри, аби підготуватися до повторної зустрічі з суперником уже на місці.

Столиця Латвії зустріла набридливим осіннім дощем та повною відсутністю афіш волейбольного поєдинку. Із реклами інших спортивних подій на очі потрапив тільки самотній плакат з анонсом матчу футбольної збірної проти ізраїльтян. Можливо, латиші самі знають, хто, де й проти кого грає у столиці. Тим більше що мешканці цієї невеликої країни з населенням майже в три мільйони не забувають похвалитися трьома медалями Пекінської олімпіади. Кількість нагород, здобутих у Пекіні українцями, для латишів стає справжнім відкриттям. Але на гостинність прибалтів ця інформація не впливає, й вони тут–таки намагаються пригостити тебе легендарним «Ризьким бальзамом» або просто бажають... перемоги над своєю ж командою.

А ще вся країна живе очікуванням 90–ліття від дня проголошення незалежної Латвійської Республіки, яке почнуть святкувати за місяць. Постала в 1918 році, ця держава втратила суверенітет у 1940–му після входження до складу СРСР. Ставлення місцевого населення до цього факту промовисте: на одній із центральних площ Риги стоїть чорний будинок, де розташований «Музей окупації». Не менш зрозумілими є хронологічні рамки експозиції, яка включає різноманітні речі радянської доби: починаючи з того ж 1940 року й закінчуючи 1991–м, коли Латвія знову стала самостійною.

Подоїли «молочників»

Стосовно волейбольного клубу «Ласе–Р», то виїзний успіх у матчі з нашим «Локомотивом» особливого ажіотажу у Ризі не викликав. Невеликий спорткомплекс «Даугава», розрахований на тисячу глядачів, на матчі з киянами «світив» порожніми місцями. До речі, слово «ласе» в назві ризького клубу перекладається як «крапля». Місцеві вболівальники жартували, що таке ім’я лобіював місцевий молочний комбінат, який є одним із головних спонсорів команди.

Господарі розпочали гру вдало: перший сет вони зі скрипом, але вирвали — 25:23. На хвильку подумалося, що відігратися українцям буде дуже важко. Іншу думку стосовно цього мали «залізничники». У наступній партії з таким же рахунком сильнішими виявилися вже гості. Початок третього сету став шоком для латишів — українці одразу ж відірвалися на п’ять очок. Підсумковий рахунок 25:21 відобразив логічне завершення третьої частини гри.

Однак рижани безславно програвати на власному майданчику не збиралися й упродовж майже всього четвертого сету вели в рахунку, тримаючи «Локомотив» на віддалі чотирьох м’ячів. 24:21— матч–бол. У цю мить господарі, та й українські вболівальники, яких було на трибунах зо два десятки, мабуть, уже подумки готувалися до п’ятої партії й рахування кількості набраних очок. Та у фантастичному закінченні українці виграли п’ять очок поспіль і вирвали сет і матч — 26:24. Перемога 3:1 дозволила нашим волейболістам продовжити боротьбу в єврокубках.

* * *

У наступному раунді підопічні В’ячеслава Нірки зустрінуться з болгарським «Нефтохіміком», який на попередньому етапі двічі обіграв фінський «Ваммалан». Перший поєдинок відбудеться на початку листопада в Болгарії. Домашню зустріч проти болгар «Локомотив» планує провести в київському Палаці спорту, який уже тривалий час не приймав волейбол.

Вдало пройшли перший раунд інші наші команди–учасниці Кубка виклику. Харківський «Локомотив» тепер зіграє з сербською «Войводиною», а черкаський «Імпексагроспорт» — із болгарським «Івконі».

 

ТАБЛО

Європейський Кубок виклику.
1–й раунд (повторні матчі). «Імпексагроспорт» (Черкаси) — «Пафіакос» (Кіпр) — 3:0 (перша гра — 3:0), «Ласе–Р» (Латвія) — «Локомотив» (Київ) — 1:3 (3:2), «Металург» (Могильов, Білорусь) — «Локомотив» (Харків) — 3:2 (0:3).

 

ПРЯМА МОВА

В’ячеслав Нірка:
Наша перевага була в повітрі

Головний тренер «Локомотива» проаналізував перемогу над «Ласе–Р»

— В’ячеславе, яке враження на вас справила гра рижан?

— Вони зіграли так само, як і в першому матчі, показали свій типовий волейбол. Проте нам у повторній зустрічі вдалося зіграти чіткіше в ключових моментах гри і змусити господарів помилятись. Це й позначилося на кінцевому результаті.

— Сьогодні чимало очок було набрано після вдалої гри під сіткою й блокувань атак суперників. Перевагу в зрості таки вдалося реалізувати?

— Ми і вдома її активно використовували. У Черкасах ми зробили 16 очкових блоків, а тут не набагато більше — 18. Ми вищі та фізично сильніші, тому втрачати таку перевагу було б неприпустимо. Наша перевага була в повітрі, їхня ж — на землі.

— Що відчували після програної першої партії?

— Ніякої паніки не було. Ми поступилися всього двома м’ячами, скоротивши досить велике відставання під кінець сету.

— Уже думали про наступного суперника?

— Гру команди з Бургаса ще не бачив, тому не беруся судити про її силу. «Нефтохімік», якщо не помиляюсь, є чемпіоном Болгарії, за нього виступають гравці болгарської збірної. Суперник серйозний...

— Але ж сьогодні «Локомотив» переміг клуб, за який виступають дев’ять гравців збірної Латвії.

— Це так, але на даному етапі рано приділяти особливу увагу таким чинникам. Наразі ми повинні зважати передусім на якість своєї гри. Все ж таки «Локомотив» повернувся в єврокубки після тривалої перерви, а рівень змагань тут інакший, ніж у чемпіонаті й Кубку України. Але ми боротимемося з повною віддачею.