Операція «Реанімація»

18.10.2008
Операція «Реанімація»

Малюнок Володимира СОЛОНЬКА.

Не виключено, що Президент призупинить дію указу про розпуск Верховної Ради — для того, аби парламент мав змогу ухвалити запропонований Кабміном проект змін до Держбюджету–2008, який передбачає фінансування дострокових виборів, і низки законів, що мінімізують вплив світової фінансової кризи на економіку України. Про те, що глава держави «розглядає таку можливість», повідомив учора на брифінгу перший заступник голови президентського секретаріату Олександр Шлапак. «Якщо доведеться йти на такий крок, то Президент вважає, що не скористатися такою можливістю недоцільно», — зауважив «права рука» Балоги. За словами Шлапака, рішення про те, чи йти на такий крок, Віктор Ющенко ухвалить у понеділок, після засідання Ради національної безпеки й оборони, на якому, зокрема, обговорюватиметься й це питання.

Окрім виборчо–фінансової, нероз­в’язаною наразі залишається й судова проблема. Вчора Київ­ський апеляційний адміністративний суд переніс розгляд скарги секретаріату Президента на ухвалу Окружного адміністративного суду столиці, якою призупинено дію указу про призначення дострокових парламентських виборів 21 жовтня. Як повідомила журналістам заступник голови СП Марина Ставнійчук, суд обумовив таке перенесення необхідністю провести додаткові процесуальні дії. Зокрема, як пояснила пані Марина, представники Блоку Тимошенко заявили суду клопотання про те, що необхідно розглянути ще близько 100 апеляційних скарг, які заявлені в адміністративному позові БЮТ окремими народними депутатами від цієї політичної сили. «Я вбачаю у цьому пряме затягування процесу, — наголосила Ставнійчук. — Очевидно, що такі процесуальні дії є чітким намаганням не дати розглянути суду апеляцію, принаймні в найближчі декілька тижнів». І справді, парламентарій від БЮТ Валерій Писаренко навіть похвалився, що за чотири дні суд вочевидь не встигне розглянути сотню цих скарг, тому просто змушений буде перенести слухання ще на якийсь час.

А поки суд без діла, проведення виборів 7 грудня, як передбачено указом Президента, опинилося під загрозою. Водночас пані Марина нагадала, що Центвиборчком уже мав досвід організації виборчого процесу в стислий термін — під час третього туру президентських виборів у 2004 році. Тим більше, що багато фахівців–юристів називають «антивиборчу» ухвалу окружного адмінсуду неправосудною, а сам виборчий процес набирає обертів. Ряд партій призначили свої з’їзди вже на найближчі дні.

* * *

Тим часом учора Президент спершу скасував власний указ від 13 жовтня, яким ліквідував Київський окружний адміністративний суд, а потім підписав наступний указ, яким... знову цей суд ліквідував. Річ у тім, що дію першого указу Ющенка про розформування Київського окружного адміністративного призупинив Київський апеляційний суд. Тому останнім своїм указом «Про вдосконалення мережі адміністративних судів України» глава держави повторно ліквідував злощасну судову установу й знову утворив замість неї Центральний окружний та Лівобережний окружний адміністративні суди Києва. Такі «маленькі хитрощі».

Новостворений Центральний окружний адміністративний суд одразу ж скасував ухвалу Окружного адмінсуду Києва, якою було зупинено дію указу Президента про дострокові вибори. Про це повідомив Руслан Кирилюк, керівник служби з представництва в судах України інтересів Президента. Таким чином, перешкод для проведення позачергових виборів не існує, сказав він.

 

ДО РЕЧІ

Рада суддів на своєму вчорашньому засіданні призначила головою Печерського районного суду Києва Інну Отрош. За таке рішення проголосували 39 членів Ради суддів, чотири — утримались, п’ятеро — проти.

Нагадаємо, що Президент своїм указом від 15 жовтня поновив на посаді голови Печерського райсуду раніше звільненого ним Володимира Колесниченка. Але наступного дня Окружний адміністративний суд Києва призупинив дію указу про звільнення Отрош. При цьому, як заявив радник Прем’єр–міністра Олександр Задорожній, нині голів судів призначає Рада суддів.