Кабінет із ніжками

16.10.2008

Завдяки допомозі благодійного фонду «Розвиток України» на Донеччині почав діяти пересувний кабінет безплатної цифрової флюорографії, де всі бажаючі можуть обстежити свої внутрішні органи. Значення такої акції для регіону з надзвичайно неблагополучною екологією справді важко переоцінити. «Флюорографія стосується не тільки туберкульозу, — вважає менеджер проекту з цифрової флюорографії, лікар–рентгенолог Лариса Кравцова, — адже це ще й своєчасне виявлення і попередження онкології та силікозу (запилення легенів), що є професійним захворюванням у нашому промисловому регіоні».

Цікава деталь. Колись пересувні флюорографічні кабінети використовували переважно у тих районах, де в мешканців є проблеми з вільним доступом до лікарень — у віддалених селах, хуторах чи колгоспах. Проблема стоїть перед аборигенами цих місць і нині, однак на Донеччині цифровий флюорограф перед тим, як податися в «глибинку», спершу півроку обслуговуватиме населення великих міст. Почали тут із Донецька — від 10 жовтня мешканців міста обстежували на центральній площі Леніна. До 26 жовтня пересувний кабінет побуває практично на всіх великих міських базарах, автовокзалах, площах тощо. А з 28 жовтня до 9 листопада цифровий флюорограф почне обслуговувати мешканців сусідньої Макіївки.

Донеччани, які вже встигли скористатися нагодою відвідати пересувний кабінет флюорографії, переконалися в перевагах цих послуг. По–перше, безплатно. По–друге, майже немає тих довжелезних черг, якими сьогодні відлякують від себе лікарні. По–третє, швидко, адже тут не потрібно чекати результату декілька днів. Приваблює також висока якість знімків та той факт, що променеве навантаження у цифрового флюорографа майже вдвічі менше, ніж у звичайного апарата.

Уся процедура обстеження справді займає не більше п’яти хвилин. Адже безпосередньо після «фотографування» два лікарі вивчають знімок на моніторі, пишуть свій висновок і видають його клієнту разом зі знімком. А тим, у кого в легенях виявляються якісь відхилення, дають консультації стосовно того, куди треба звернутися для наступного обстеження.