НОВИНИ ПЛЮС

16.10.2008

Парламентські вибори в Канаді

Позавчора в Канаді відбулися дострокові парламентські вибори, вже треті за останні чотири роки. Прем’єр­міністр Стівен Харпер оголосив їх у надії збільшити представництво в парламенті своєї Консервативної партії, яка формувала нинішній уряд меншості. За 308 парламентських місць боролися 19 партій. Консерватори перемогли, але набрали лише 143 мандати (для формування уряду більшості потрібно набрати щонайменше 155 мандатів, тож Харпер змушений буде знову очолювати уряд меншості). Провідна опозиційна сила — Ліберальна партія — здобула 78 мандатів. Поліпшили свої виборчі результати лівоцентристська партія «Нові демократи» (30 мандатів) та «Блок Квебек» (46 мандатів), який виступає за незалежність цієї канадської провінції.

Мийте, діти, руки з милом

Учора на планеті відзначили перший Всесвітній день миття рук, який встановила ООН для того, щоб звернути увагу на стан санітарії в країнах «третього світу». Індійська зірка Сачин Тендуклар очолив учорашню кампанію в Південній Азії з одночасного миття рук із милом мільйонами дітей.

ООН прагне послати месидж, що звичайне рутинне щоденне миття рук може запобігти найбільш убивчим інфекційним захворюванням. Майже половина населення планети не має доступу до елементарних засобів санітарії. У вчорашній кампанії брали участь понад 120 мільйонів дітей із 70 країн на п’яти континентах.

Отруєння російської правозахисниці

Французька поліція почала розслідування у зв’язку з заявою російської правозахисниці та адвоката родини вбитої журналістки Анни Політковської — Каріни Москаленко. Адвоката намагалися отруїти ртуттю. Позавчора Москаленко, яка також пов’язана зі справами компанії ЮКОС, журналістки Наталії Мортарь та репрезентує інтереси мешканців Чечні в Європейському суді з прав людини, повідомила, що виявила у своєму авто речовину, схожу на ртуть. Невдовзі жінка та члени її родини звернулися до лікарів зі скаргами на сильну нудоту та головний біль. Усі вони відтак опинились у шпиталі, тому Каріна Москаленко не змогла бути присутньою на вчорашніх слуханнях у справі вбивства Політковської, які розпочалися в Страсбурзі. Французькі слідчі заявили, що речовина, виявлена в машині, не може становити загрозу для життя. «Схоже, що її намагалися залякати», — вважає адвокат Анна Ставицька, яка разом із Москаленко репрезентує інтереси родини Політковської.

Росія продає зброю Судану

Іран та Росія приєдналися до Китаю та ще дев’яти країн, які в обхід встановленого 2004 року ембарго ООН постачали зброю до Судану. Про це говориться в щойно оприлюдненому в НьюЙорку звіті правозахисної організації «Х’юмен райтс Вотч» (HRW). Китай навіть не робив із цього таємниці і продав Судану, де в провінції Дарфур триває кривавий конфлікт, зброю на кількадесят мільйонів доларів. Іран та Росія здійснювали такі поставки таємно: Іран приблизно на 12 млн. доларів (переважно танки), а Росія продала 33 нові військові літаки. У звіті HRW наголошується, що в збройних силах Судану працюють російські військові радники та пілоти, а «деякі російські пілоти беруть участь у військових акціях над провінцією Дарфур».

Демарш РПЦ

Російська православна церква оголосила про свій вихід зі складу авторитетного християнського об’єднання — Конференції європейських церков (КЕЦ). Цей демарш пояснюється тим, що членство в КЕЦ отримала Естонська православна церква, автокефалія якої була визнана Константинополем, але РПЦ надалі вважає, що та перебуває в юрисдикції Московського патріархату.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>