Жолдак пішов у регіони

11.10.2008
Жолдак пішов у регіони

Емоційний Жолдак. (Фото автора.)

До Черкас із Німеччини переїхав відомий театральний режисер Андрій Жолдак. Він тут житиме два місяці. За цей період Жолдак поставить у Черкаському академічному музично–драматичному театрі імені Тараса Шевченка дві вистави — «Войцек» та «Ленін LOVE, Сталін LOVE».

«При тому бюджеті, який є на цю виставу, я міг би найняти в Києві будь–який павільйон і театр. Але я вирішив стати перед Дніпром і працювати в Черкасах», — пафосно каже Жолдак.

Перший спектакль, в основі якого соціальна драма Георга Бюхнера «Войцек» — визначний пам’ятник німецької літератури, — вперше «вийшов на сцену» в Мюнхені у 1913 році. Твір був написаний Бюхнером, який помер ще у 24 роки, на основі реальної історії. Але вже майже століття цей спектакль вважають викликом для режисерів усього світу. Тепер за нього взявся український режисер із міжнародним ім’ям Андрій Жолдак.

Окрім «Войцека», режисер Жолдак по 10–12 годин репетирує на черкаській сцені й другу виставу — «Ленін LOVE, Сталін LOVE». Його постановка здійснюється за романом Василя Барки «Жовтий князь». Цей спектакль режисер присвячує 75–й річниці Голодомору. Він каже, що його сім’я теж потрапила у цю м’ясорубку. Тому режисер хоче зробити в Україні виставу про Голодомор, котру б не соромно було залишити для історії.

«Дуже важливо зробити проект, який би залишився в серцях людей. Як у свій час єврей Спілберг зробив фільм про «Список Шиндлера». Я хочу зробити такий же спектакль. Щоб і японському, і німецькому, і російському глядачеві, не кажучи вже про українського, було все зрозуміло про пережитий нашим народом жах», — наголошує режисер.

Головну роль у виставі «Ленін LOVE, Сталін LOVE» гратиме народний артист України Богдан Бенюк. Усі інші ролі в обох спектаклях виконують черкаські актори. За словами режисера, для нього принципово працювати не з зірками. Оскільки цікаво прийти в Черкаський драмтеатр, котрий вважають «середняком», попрацювати з невідомими акторами, поставити з ними виставу, яка стала б однією з кращих в Україні, «провокативною і найцікавішою».

«Це моя амбіція! Я закохався у тих акторів, яких відібрав. У черкаській трупі є актори, яких можна викрасти в театри інших країн», — говорить Жолдак.

Водночас режисер, котрий спеціально зібрав у Черкасах прес–конференцію, публічно звернувся до черкаської влади і заявив, що він «у шоці від тих зарплат, які одержують черкаські актори».

«Хіба це зарплата — 900 гривень? Платити такі гроші акторам — це злочин. У Черкасах один театр і 25 акторів. Обласній раді треба проводити сесію і подумати, як допомогти своєму театру. Там навіть звуку нема, ми купуємо звук за німецькі гроші», — обурювався Андрій Жолдак. І закликав «негайно бити в набат: у козацькому краю не може бути такого злиденного театру».

Заступник «губернатора» Черкащини Анатолій Чабан одразу ж заявив, що на підтримку проекту Черкаська обласна дер­жавна адміністрація виділила 150 тис. грн.

Прем’єра обох вистав спочатку відбудеться в Києві. «Войцека» показуватимуть 27, 28, 29 жовтня в галереї «Лавра», а «Ленін LOVE, Сталін LOVE» — у Київському оперному театрі 28, 29, 30 листопада. Цей спектакль, як заявляє Жолдак, транслюватиметься в прямому ефірі на телебаченні і збере десятимільйонну аудиторію. На початку грудня обидва спектаклі покажуть у Черкасах.

«Коли ви подивитеся ці спектаклі, то не скажете, що сидите в українському театрі. За декораціями, грою акторів», — обіцяє Андрій Жолдак. Обидві вистави, каже він, стануть у нашій державі справжньою бомбою. Свій проект він називає відповіддю на той хаос який нині триває в Україні.