Тест на справжність

11.10.2008
Тест на справжність

У тренувальному таборі в Австрії Віталій Кличко набрав відмінну форму. (Фото прес–служби братів Кличків.)

Довга дорога назад

У ніч із суботи на неділю за київським часом у Берліні нарешті має статися те, про що заговорили ще на початку 2007 року. Почесний чемпіон світу в найпрестижнішій, суперважкій, ваговій категорії за найпопулярнішою версією WBC Віталій Кличко повертається на ринг.

Останній раз українець бився ще під час Пома­ранчевої революції, в грудні 2004 року, коли технічним нокаутом у восьмому раунді здолав американця Денні Уїльямса. Наступного року Віталій чотири рази переносив бій із Хасімом Рахманом, але в підсумку восени 2005–го залишив професіональний спорт через проблеми зі здоров’ям. WBC нагородила Кличка титулом почесного чемпіона, що дозволяло йому в будь–який момент повернутися й одразу вийти на титульний двобій.

У такий перебіг подій мало вірилося, але в січні 2007–го під стінами Київради, депутатом якої він є, Кличко–старший оголосив про своє бажання знову вдягти боксерські рукавички. Торік Віталій прагнув битися з тодішнім володарем звання діючого чемпіона — Олегом Маскаєвим. Але українця випередив Семюель Пітер, який відібрав у росіянина пояс.

Тоді Кличко спробував провести «проміжний» бій із Джамілем Маклайном, але сутичка знову зірвалася через травму нашого боксера. Віталій продовжував підтримувати форму в спортзалі й цього року доклав усіх зусиль, аби нарешті вийти на чемпіонський бій проти нігерійця Пітера. Перемовини завершилися успіхом, і сьогодні о 23.55 атлети таки вийдуть один проти одного на ринг на суперсучасній арені в столиці Німеччини.

Чекайте нокаута

У кар’єрі 28–річного «ніч­ного жаху» з Нігерії є лише одна поразка. Три роки тому він за очками поступився Володимирові Кличку, хоча й посилав того тричі в нокдаун. Решту 30 двобоїв Сем виграв, із них 23 — нокаутом. Щоправда, напередодні нинішньої дуелі з братом Володимира він явно нервувався. На останній прес–конференції висмикнув у Віталія пояс, з яким боксери позували перед камерами, а на питання журналістів почав відповідати мовою своєї африканської батьківщини. Уже після того, в середу, — аби завоювати симпатії місцевої публіки — Семюель за порадою менеджерів вийшов на офіційне тренування у формі футбольної збірної Німеччини. Кличко ж випромінював упевненість у власних силах. «Важко відновлюватися тому, хто лягав спати о четвертій ранку після дискотек і зловживав алкоголем. Я ж веду здоровий спосіб життя, тому повернутися в спорт для мене виявилося зовсім неважко. Те, що Пітер нервується, помітно з його погляду, адже очі — це дзеркало душі. Я не збираюся недооцінювати нігерійця, але наша дуель покаже, хто з нас є справжнім чемпіоном», — посміхнувся Віталій. Він виказав повне задоволення зборами в австрійських Альпах.

У послужному списку українця значаться 35 перемог (34 нокаутом) і дві поразки. Обидва невтішні бої — проти Бірда й Льюїса — були зупинені через травми нашого боксера. Високий відсоток дострокових перемог у кар’єрі обох бійців дають їм привід говорити, що до рахування очок справа не дійде. 37–річний Віталій сподівається, що йому вдасться послати суперника на підлогу не пізніше шостого раунду. І тоді мрія братів Кличків про одночасне володіння чемпіонськими поясами за різними версіями здійсниться.

Нагадаємо, що двома з чотирьох найпрестижніших титулів, IBF і WBO, володіє Володимир. А звання чемпіона WBA належить узбекові Руслану Чагаєву, котрий незабаром удруге має вийти на ринг із росіянином Миколою Валуєвим. Цілком можливо, що з переможцем цього протистояння незабаром зустрінеться хтось із Кличків.

Тим часом Валуєв схвально відгукнувся про повернення Віталія в бокс. «Його вчинок заслуговує на повагу, я б не ризикнув після тривалого простою знову виходити на ринг. Власне це й є єдиним недоліком українця. А серед його сильних якостей я б відзначив потужний удар і волю до перемоги. Проте сильним ударом володіє й Пітер, тому Віталію треба тримати суперника на відстані», — порадив «Звір зі Сходу».

У свою чергу екс–чемпіон WBC Леннокс Льюїс, який передав титул Кличкові, однозначно робить ставку на молодшого — Пітера. Чия візьме — побачимо сьогодні ввечері. До речі, гонорар за бій Віталій і Семюель поділять порівну.

 

НЕ СПОРТОМ ЄДИНИМ

Наразі Кличко–старший зосереджений на боксі, але про свою політичну діяльність також не забуває. «І бокс, і політика — командні види спорту. На той час, поки я готувався до бою з Пітером, усіма справами в політиці займалася моя команда, за що я їй щиро вдячний. Але після 11 жовтня я знову увіллюся в бурхливе політичне життя України», — повідомив спортсмен і громадський діяч.