Слуга не всім

09.10.2008

Мабуть, надто трагічно розташувалися цієї осені зірки над головою Василя Салигіна — одного з найвпливовіших харківських «регіоналів». Кілька тижнів тому місцеві члени ПР не захотіли бачити його своїм лідером і обрали на посаду керівника обласної організації депутата Верховної Ради Дмитра Шенцева. Через деякий час таке ж безкомпромісне «ні» пану Салигіну висловили члени фракції Партії регіонів обласної ради. А позавчора більшість депутатського корпусу звільнила його ще й із посади голови обласної ради.

І це ще може бути не все. Подейкуюють, що навіть членство екс–голови в партії стоїть під великим питанням, хоча сам Салигін публічно висловив побажання залишитись у лавах ПР навіть після такої жорстокої обструкції. А позбавити партійного квитка пана Василя, крім усього, можуть ще й за показову неслухняність. Попросивши піти з посади голови обласної організації ПР, «регіонали» дали Салигіну добу, аби він добровільно склав повноваження голови облради. Але опальний керівник зажадав пояснень, бо вочевидь не бачить за собою гріхів, які хтось наважився б озвучити відкрито. Але домігся Салигін лише того, що втратив високе крісло на два дні раніше запланованого дня розправи. За відставку голови проголосували аж 118 депутатів облради, включно з БЮТівцями й «нашоукраїнцями».

Офіційно своє рішення харківські «регіонали» не коментують. Мовляв, це наші внутрішньопартійні справи, тому розберемося самі. Але водночас додають, що Салигін таки не безгрішний. Депутат Верховної Ради Інна Богословська, наприклад, звинуватила відставника у «вождизмі» та авторитарних методах керівництва. Мер Харкова Михайло Добкін закинув Салигіну невміння налагодити діалог із депутатами і... відзнаку «Слобожанська слава». Цю медаль тодішній голова облради вручив головному міліціонеру Харківщини Віктору Развадовському, з яким «синьо–біла» мерія більше місяця воює не на життя, а на смерть. До речі, на позавчорашній сесії рада ухвалила звернення до парламенту, Президента та Генпрокурора України із закликом звільнити з посад Развадовського та главу МВС Луценка, а також проголосувала за позбавлення керівника обласної міліції відзнаки «Слобожанська слава» — бо, мовляв, «займається політичними репресіями» й «дискредитує органи місцевого самоврядування».

У кулуарах рядові депутати від ПР скаржилися також на те, що Салигін останнім часом надто зблизився з «губернатором»–«нашоукраїнцем» Арсеном Аваковим і вирішував бізнесові питання політичних опонентів та свої власні, забуваючи про аналогічні запити однопартійців–«регіоналів». Опосередковано з цим погодився й сам Василь Салигін. «Щоб бути першим, треба бути слугою всім, — прокоментував він причину опали. — Можливо, комусь я не зміг бути слугою».

Подейкують також, що екс–голова серйозно впав у партійну немилість після того, як у серпні спробував руками депутатів запровадити в області трирічний мораторій на полювання. Тоді раптом з’ясувалося, що майже 80 відсотків мисливців Харківщини ходять під синьо–білими прапорами, а тому чи не вперше за весь час головування Василя Салигіна його однопартійці рішуче виступили проти ініціативи свого лідера. Водночас мисливські організації розповсюдили інформацію про те, що за турботою голови облради про харківську фауну насправді стоять земельні інтереси конкретних бізнесменів та високопосадовців області та що їхні латифундистські запити йдуть у розріз із салигінським планом перерозподілу угідь.

 

ХТО НАТОМІСТЬ?

Новим головою Харківської обласної ради обрано представника Партії регіонів Сергія Чернова, який доcі обіймав посаду заступника голови ради та заступника керівника обкому ПР. За це кадрове рішення проголосувало 120 депутатів. Як повідомляє УНІАН, проти висловилася лише фракція «Русь — Слобожанський вибір» (екс–«вітренківці»).

Уже екс–голова Салигін спрогнозував, що новим «замом» його наступника в облраді буде висуванець БЮТ.