Початок «великих перегонів»

08.10.2008

Хоч народні депутати вчора й зібралися у сесійній залі, думками були далеко поза нею. Усі помисли парламентаріїв займають позачергові вибори — хтось думає про те, як хотілося б їх уникнути, хтось — про стратегію виборчої кампанії, а хтось — про те, якими методами його політична сила «дотягуватиме» свій результат до необхідної тривідсоткової планки. У неминучості дострокової виборчої кампанії вже ніхто не сумнівається, у можливість створення нової або відновлення старої коаліції в нинішньому складі ВР ніхто не вірить. Тому коли після перерви о 12.30 ранкове засідання таки розпочалося, з трибуни лунали вже фактично передвиборчі виступи. Після яких народні обранці знову розійшлися на тривалу перерву — оскільки порядок денний їхні лідери не узгодили, то й робити їм у залі було нічого.

Після того як члени «НУНС» розом із Головою ВР Арсенієм Яценюком повернулися з ранкової зустрічі з Президентом і в найрізноманітніших деталях змалювали це рандеву журналістам і колегам, керівники парламентських сил із трибуни поділилися з виборцями своїм баченням ситуації. Лідер фракції БЮТ Іван Кириленко красномовно пояснив, що розпуск парламенту планується «для усунення «норовливого Прем’єра», і чи не єдина мета позачергових виборів — «зганьбити і принизити Юлію Тимошенко». За словами пана Івана, Віктор Ющенко хоче «вичистити майбутніх конкурентів», які є в парламенті і в уряді. Але Блок Тимошенко «боровся і бореться за живучість коаліції до останньої миті».

Промову «НУНСівського» Кириленка, В’ячеслава, засвистали колишні колеги по коаліції, обурені «зумисним небажанням» його фракції повертатися до союзу з БЮТ. Голова «НУ» навіть запропонував покликати «тимошенківцям» лікаря, бо шкідливо ж так нервувати.

Лідер комуністів Петро Симоненко традиційно «котив діжку» на всю «помаранчеву рать», закликаючи якщо й створювати коаліцію, то антипрезидентську. А віце–спікер Олександр Лавринович від імені Партії регіонів запевняв, що кому–кому, а його силі дострокові вибори точно не потрібні, так само, як і «хуліганські» вибори минулого року. «Ми спокійно могли працювати в статусі української опозиції в цьому парламенті, — зауважив Лавринович. — Ми могли вести переговори про інший формат коаліції. Але результату цих консультацій немає».

До речі, юрист Лавринович не згоден із версією свого однопартійця Сергія Ківалова та Прем’єр–міністра Тимошенко про те, що до 23 листопада Президент не має права розпускати парламент. За словами віце–спікера, правових перешкод для появи такого указу немає, адже 30 вересня минув рік із часу проведення минулих позачергових виборів, а днями вичерпався й 30–денний термін із моменту розпаду коаліції.