НОВИНИ ПЛЮС

04.10.2008

Справа про фальсифікації виборів–2004

Служба безпеки України встановила осіб, які задіяли т.зв. «транзитний сервер» на виборах 2004 року. Про це в інтерв’ю газеті «Сєгодня» заявив виконувач обов’язків голови СБУ Валентин Наливайченко. «Було втручання в процес виборів і підрахунку голосів. У рамках цієї справи наші слідчі допитують багатьох людей, у тому числі Віктора Медведчука», — каже керівник СБУ. За словами Наливайченка, «треба розуміти, що цей сервер — це не шматок заліза, який СБУ усе не може знайти. Це певний комплекс дій, який призвів до згаданого втручання, це спроба вплинути на підрахунок голосів і несанкціоновано змінювати базу даних». Такі спроби, каже Наливайченко, «безумовно» були, і «їх організатори установлені слідством. Ми їх не називаємо поки, але це не означає, що матеріали не будуть передані до суду».

Звіт Генпрокурора про резонансні справи

Президент Віктор Ющенко вчора заслухав доповідь Генерального прокурора Олександра Медведька про хід розслідування найбільш резонансних кримінальних справ. Зокрема, Медведько розповів про хід розслідування справ про вбивство журналіста Гонгадзе та про отруєння Ющенка. Відповідаючи на запитання Президента про слідство щодо вбивства редактора «Української правди», Генпрокурор повідомив про домовленість провести фоноскопічну експертизу [«плівок Мельниченка»] в одній із європейських інституцій у листопаді. «Після проведення цієї експертизи, я думаю, можемо порушувати кримінальну справу стосовно конкретних осіб», — сказав Медведько. Він також поінформував про зусилля із встановлення місцезнаходження генерала міліції Олексія Пукача, обвинуваченого в убивстві Гонгадзе, та його співмешканки.

Щодо отруєння Ющенка, то, як переказує Медведька прес–служба Президента, ГПУ «направила слідчих до Грузії та Німеччини для проведення слідчих дій, щоб вийти на порушення кримінальної справи стосовно певної фізичної особи».